2013 yılında Erçek Çok Programlı Lisesi’nde aldıkları başvuru sonucunda çalışmalara başlayan YAKA-KOOP 2015 takvimini, mahalle imamları, muhtarları, sağlık personeli ile birlikte basın mensuplarıyla buluştukları yemekte açıkladı. Köylerde anket çalışmaları ve gerek çocuk yaşta evlilikler gerekse de kadına şiddetle ilgili seminerler vereceklerini duyuran YAKA-KOOP Derneği Başkanı Gülmay Gümüşhan ayrıca 2015 yılı için bastırdıkları takvimleri de gerekli yerlere dağıtacaklarını söyledi.

GÜMÜŞHAN: HER 3 KADINDAN 2’Sİ ŞİDDET GÖRÜYOR

Verilen yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gülmay Gümüşhan mahallelerde her 3 kadından 2’sinin şiddete maruz kaldığını ve çocuk yaşta evlendiğini söyledi. Gümüşhan şu sözlere yer verdi: “2013 yılında Erçek Çok Programlı Lisesi’nde aldığımız başvuru sonucu bir dizi kampanya başlattık. Bu kampanyalar neticesinde ve köylerin talepleri doğrultusunda köy çalışmaları başlatıldı. Biz genel olarak müftülük ve halk sağlığı ile birlikte çalışmalarımız var. Orada dini boyutu ile anlatılıyor. Onun dışında halk sağlığından gelen doktor arkadaşlar erken yaşta evlilik ile ilgili bilgilendirmeler yapıyorlar. Bunlar taziye evlerinde oluyor. Her seminerimize yaklaşık olarak 100-150 kadın katılıyor. Öncesinde köylerimizde 2 gün süren bir anket çalışması yapıyoruz. Yaptığımız anket çalışmasında köy ne olduğu ortaya çıkıyor. Yaptığımız çalışmalarda köyde bulunana kadınların her 3’ünden 2’si erken yaşta evlenmiş, yine aynı şekilde her 3 kadından 2’si şiddete maruz kaldığı. Doğumlarda ilk çocuklarının düşük ya da ölü olduğu görülmektedir.” Dedi.

“ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK YAŞI 13-19 ARASI”

Gümüşhan ortalama yaş evliliğinin 13-19 olduğunu belirterek, “Ortalama erken evlenme yaşı 13-19 yaşar arasıdır. Tüm bunların yanı sıra hayatlarındaki şiddetin ve erken evliliğinde çok farkında değiller. Kendi çevrelerinde hep bu tarz evlilikler gördükleri için bunu da artık normalmiş gibi görüyorlar. Bu kampanya ile birlikte yeni yeni çalışmalar yaparak bunun araştırılması için etkinlikler yapıyoruz ve bunun neticesinde hediyeler veriyoruz. Onun dışında 2015 yılı için takvim bastırdık. Bu takvimde çocukların sergide yapmış oldukları resimleri verdik. Bu takvimleri gelinlikçilere ve bayan kuaförlerine dağıtacağız. Küçük çok küçük yaşta kızların kuaförlere ve gelinlikçilere gittiğinizi biliyoruz. Bu yüzden biz kuaförler ve gelinlikçiler ile yapılacak. 2 Bine yakın takvim bastırdık ve bunları dağıtacağız.” Dedi.

GÜMÜŞHAN: STK’LARIN EKSİKLİKLERİ VAR

STK’lar ile birlikte çalışabileceklerine de vurgu yapan Başkan Gülmay Gümüşhan en büyük desteği ise müftülükten aldıklarını söyledi. Gümüşhan son olarak şunları kaydetti: “Gittiğimiz köylerde hep dini ve siyasi seminerler yapmamızı istiyorlar. Bu anlamda STK’ların eksiklikleri de epeyce var. Çünkü daha önce orada seminerler, eğitimler ve sohbetler yapılmamış. Bize en çok sahip çıkanlarda genç kadınlarımızdır. Bu anlamda kadınlar çok destekçimiz oluyor. Ancak STK’larında bu anlamda desteklerine ihtiyacımız var. Bizler ortak çalışmaya her zaman açığız. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda yine aynı şekilde kampanyamızı yılbaşında hemen başlatacağız ve yine çalışmalar yapacağız. Yapmış olduğumuz bu çalışmalara bize en çok destek olan Müftülük oldu. Bu anlamda din adamlarının bu işe girişi bizler için çok faydalı oldu. Din adamları nikah kıymadığı zaman çok sıkıntılı durumlar yaşıyor. Bu anlamda yasalaşma olursa ancak bu tür sıkıntılar çözülebilir. Din adamları da artık bir süreden sora bu işe mecbur kalıyorlar.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim