ENSONHABER.com/Sabiha Eliaçık Diyarbakır hafta sonu tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani 21 yıl, uzun yıllar yasaklı kalan Kürt sanatçı Şivan Perwer ise 37 yıl sonra Diyarbakır'a geldi. İkili, Başbakan Erdoğan ile görüştü. Çözüm sürecinde önemli bir eşik olarak görülen bu buluşmaya Diyarbakırlılar da büyük destek verdi.

SOKAKLARDA ERDOĞAN, BARZANİ VE PERWER DOKUMALARI

Tarihi buluşma sonrası Diyarbakır sokaklarındaydık. İki gün boyunca tüm gözlerin çevrili olduğu şehirde umutlu bir bekleyişle birlikte o tarihi günün izleri de hala duruyor... Buluşma öncesi caddelerdeki binalara asılan Başbakan posterleri iki gün geçmesine rağmen henüz indirilmemiş. Sokaklarda göze çarpan en önemli detay ise; üzerinde Başbakan, Barzani ve Perwer'in portrelerinin yer aldığı dokuma kilimler. Çoğu sokağın duvarlarını süsleyen bu kilimler, Diyarbakırlılar'ın buluşmaya olan inancını gözler önüne seriyor. 

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN BU KEZ UMUTLULAR

Şehir halkı, daha önce de denenmesine rağmen sonuç alınamayan çözüm sürecinden bu kez oldukça umutlu. Bir yandan, 'Devlet burayı çok ihmal etti, fabrika yok, iş yok, yatırım yok' diye sitem etseler de süreçle birlikte ekonomik anlamda da bir iyileşmenin olacağını düşünüyorlar, yüzleri gülüyor.

'EKMEĞİMİZİ KAZANALIM YETER'

PKK'nın kalesi olarak anılan Diyarbakır, artık terörle anılmak istemiyor. Çözüm sürecinin siyasi olarak da devlet yapısı olarak da ne gibi sonuçlar doğuracağı tartışmalarından uzak kalmak isteyen esnafta, 'Normal insanlar gibi sabah işimize gidelim akşam evimize dönelim. Ekmeğimizi kazanalım yeter'düşüncesi ağır basıyor.

85 YIL YASAKLI KALAN HARFLER TABELALARDA

Diyarbakır sokaklarında dikkatimizi çeken bir başka görüntü de, 85 yıldır kullanımı yasak olan ancak Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi ile serbest kalan 'q, x, w' harflerinin çoktan tabelalara girmiş olması. Diyarbakırlılar yalnızca Kürtçe değil Türkçe ve Arapça kelimelerde de bu harfleri kullanarak, 85 yıllık yasağın acısını çıkartıyor.

Şehrin sokaklarından ve kafelerinden ise Ahmet Kaya sesleri yükseliyor. Girdiğimiz çoğu mekanda, Başbakan'ın tarihi buluşmada sık sık atıfta bulunduğu Ahmet Kaya'nın şarkıları karşılıyor bizi.

Diyarbakır'dan kareler

'ŞU, BU DEĞİL KARDEŞİZ'

Diyarbakırlılar'ın, bahçesini dinlenme yeri olarak da kullandığı Ulu Cami'ye uğruyoruz. Hafta sonu yaşananlar Anadolu'nun en eski camiinin bahçesinde de öncelikli konular arasında. İstanbul'dan geldiğimizi duyan yaşlı amcalar etrafımızı sarıyor. Bir tanesi, 'Hafta sonu çalışmak zorunda kaldım törene katılamadım ama çok mutlu oldum' diyor. Bir diğeri ise, 'Birbirimize sen şusun sen busun demeye ne gerek var. Biz o bu değil, kardeşiz' diyor.

DİYARBAKIR GAFFAR OKKAN'I ÖZLÜYOR

Şehrin en önemli sorunlarından biri ise sur dibi ve sokak aralarını kendilerine mesken tutan gençler. Uyuşturucu bağımlısı gençleri, Diyarbakır'ın en işlek sokaklarında bile esrar içerken görmek mümkün. 12 yıl önce kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edilen Emniyet Müdürü Gaffan Okan deyince, ilk sözünü ettikleri şey bu gençlerin durumu oluyor. Okkan'ın göreve geldiği dönemde tebdili kıyafet çocukların arasına karışıp onlarla yakından ilgilendiğini söyleyenler, o dönemde çoğu gencin kendini Okkan sayesinde bu kıskaçtan kurtardığını anlatıyor. Ancak Okkan'ın ölümüyle birlikte sokaklardaki görüntü yine eski halini almış. Çözüm sürecinde Diyarbakır'da çoğu şeyin olumlu yönde değişeceğine inanan halk, bu çocukların topluma kazandırılması için de devletten yardım bekliyor.

Editör: TE Bilisim