Zorlu doğa koşulları ve baş gösteren hastalık nedeniyle 1980'li  yıllarda Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Türkiye'ye göç eden Kırgız Türkleri,  Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Altındere mevkisinde oluşturulan "Ulupamir" köyünde yaşamlarını sürdürüyor. 
 
Yaklaşık 35 yıldır geleneklerini yaşatmanın çabasını gösteren  Kırgızlar, şimdilerde ise Osmanlı ve Selçuklu tarihini konu alan sinema filmleri  ile dizilere aksesuar hazırlıyor. 
 
Özellikle TRT'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisinin  aksesuarlarını tasarlayan Kırgız kadınları, yaptıkları otantik malzemelerle  herkesin ilgi odağı haline geldi. 
 
Yaşam tarzlarını, gelenek ve göreneklerini yansıttıkları aksesuarları  satarak aile bütçelerine katkıda bulunan Kırgız kadınları, alacakları desteklerle  seri üretime geçmek istiyor. Kırgız kadınlardan Aysel Aytaç, "Diriliş Ertuğrul" dizisindeki oba çadırlarının içini süslemek için kullanılan  geleneksel duvar süslerinin, yer halılarının, döşemelerin ve süslemelerin köylerinde hazırlandığını belirterek, şöyle konuştu: 
 
"Kendi imkanlarımızla gelenek ve göreneklerimizi yansıtmak için  çalışma yapıyoruz. Bugüne kadar tarihimizi tanıtmak amacıyla birçok filme kıyafet  ve aksesuar temini yapıldı. Burada çekilen filmler de var ve bu filmlerde rol  alan kişiler oldu. Elimizden geldiği kadar kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz.  Yaptığımız iş ile aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Destek olunursa daha iyi  yerlere geleceğiz. Biz artık balık yemek değil balık tutmak istiyoruz." 

Editör: TE Bilisim