Ankara’da yaşayan emekli Mahmut Yalçın, akşam saatlerinde ailesiyle birlikte evinde oturduğu sırada kalp krizi geçirdi. Kalbi duran Yalçın, Lokman Hekim Sincan Hastanesi’ne getirilerek Yoğun Bakım’da tedavi altına alındı. Hasta, Yoğun Bakım Sorumlusu Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Ömer Zühtü Yöndem ve ekibi tarafından 24 saat boyunca "terapötikhipotermi" adı verilen yöntem ile ‘donduruldu’. Hastanın vücut ısısı 32 dereceye düşmesi, beynindeki zararlı maddelerin atılması ve oksijen ihtiyacının azaltılması için 1 gün beklendi. Bu arada hastaya solunum ve kalp desteği verildi ve ödem çözücü tedavi uygulandı. Vücut ısısı düşen hasta uyandırılarak tedavisine devam edildi.

“YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”

Yapılan anjiyodan sonra Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Mahmut Mustafa Ulaş tarafından 5 damarına bypass yapıldı. Sağlık durumu her geçen gün daha da iyiye giden Mahmut Yalçın, “Hiçbir şey hatırlamıyorum. Ama bir gün boyunca dondurulduğunu duyunca çok şaşırdım. Tedaviyi uygulayan ekibe teşekkür ediyorum. Önce Allah’ın sonra onların sayesinde sağlığıma yeniden kavuştum. Şimdi çok iyiyim ve kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum’’ diye konuştu.

HASTA NASIL DONDURULDU?

Lokman Hekim Sincan Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Ömer Zühtü Yöndem, Mahmut Yalçın’a uygulanan tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi:
“2005 yılında uluslararası tedavi protokolüne giren "terapötikhipotermi", kalbi duran ve yeniden canlandırma işlemi yapılan hastalar için öneriliyor. Sağlıklı bir kişinin vücut ısısı 36 derecedir. Bu tedavide hastanın vücut ısısı 32 dereceye düşürülerek beyindeki zararlı maddelerin atılması ve oksijen ihtiyacının azaltılması hedeflenmektedir. Soğutulmuş serum vererek ve vücudun belirli bölgelerini buz kalıplarıyla soğutarak hastanın vücut ısısını 32 derecede sabitledik. Hastamızın yaşam savaşını kazanmasında bu tedavinin büyük rolü olduğunu düşünüyoruz.”

UYUMLU ÇALIŞMA İLE GELEN BAŞARI

Kalp operasyonunu gerçekleştiren Doç. Dr. Mahmut Mustafa Ulaş ise, “Anestezi ve Reanimasyon ekibimizin hayata döndürdüğü hastamızı başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturduk. Kalbi duran hastalarda zamanında müdahale edilirse Terapotik Hipotermi yöntemi beynin korunmasında çok etkili oluyor. Bu güzel sonuç anestezi, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, ameliyathane ekibinin uyumlu çalışması ve Lokman Hekim Sincan Hastanesi yönetiminin ekibimize destekleriyle elde edilmiştir. “ Dedi.

Editör: TE Bilisim