10-16 Mayıs Engelliler Haftası, il genelinde farklı etkinlikler ve düzenlenen törenlerle kutlandı. Düzenlenen törende engellilere yönelik davranışlar konusunda ibretlik ifadelere yer verilirken, özellikle trafik konusunda önemli uyarılara yer verildi. Engelli vatandaşlarımız en büyük engelin duyarsızlık olduğunu tekrar tekrar dile getirirken, anlattıkları ile de aslında engellerinin olmadığını yeniden hatırlatmış oldu.

 

Tören, engellilerin Soydan Kavşağı’ndan Van Valiliği önüne kadar yürümesiyle başladı. Valilik bahçesinde Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. İnsanları engelli olarak görmediklerini vurgulayan Kasapoğlu, “Bunlarda engel yoktur, başarı vardır. Hatta görme engelli olan bir kızımız, judoda Türkiye birincisi oldu. Demek ki bunlar engelli değil, engelli olarak kabul etmiyoruz. Bunlara bu gözle bakanlar engellidir” dedi.

 

ENGELLERİN EN BÜYÜK SEBEBİ TRAFİK CANAVARI!

Ülkede başlayan barış sürecinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Kasapoğlu, “Bizleri üzen, Ortadoğu’daki savaşlar ve trafik canavarıdır. Trafik canavarını hiçbir yerde geçemiyoruz. Engellilerin yüzde 20’si trafik canavarından kaynaklanıyor. Bunun yanında durakta bekleyen engellilerimizi ne minibüsler ne de halk otobüsü almıyor. Onlar da tekrar dönüp evlerine gidiyorlar. Halbuki Avrupa ülkelerinde, engelli biri durakta durduğu zaman, onu gören araçlar hangi güzergaha gidiyorsa oraya bırakıyorlar. Ama bizde maalesef engellilere korna çalıp yol isteyenler bile var. Bu yanlıştır. Benim özürlüm, sadece onların yüreklerinin sevgisini istiyor” şeklinde konuştu. Törene bazı sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile vatandaşlar da katıldı.

 

ERCİŞ’TE EĞLENCE VARDI

Engelliler için Erciş’te de törenler vardı. Erciş Bakım Rehabilitasyon Aile ve Danışma Merkezi'nde kalan 34 engelli için piknik düzenlendi. Erciş Balık bendi mevkiinde düzenlenen pikniğe Erciş Kaymakamı Barboros Baran, İlçe Müftüsü Ziya Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Abdulvahit Çelik, Bedensel Engelliler Derneği Erciş Şube Başkanı Hadi Kaya ile engelli vatandaşlar katıldı. Araçlarla alana getirilen engelliler için çeşitli etkinlikler düzenlendi. Engelli vatandaşlar kendi aralarında türkü söyledi, balon patlattı, uçurtma uçurttu. Erciş Kaymakamı Barboros Baran, engelli vatandaşlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek devlet olarak her zaman engelli vatandaşların yanında yer aldıklarını söyledi. Baran, “Rehabilitasyon merkezimizin düzenlemiş olduğu bu etkinlikte engelli vatandaşlarımızla birlikte piknik yaptık. Onlarla Erciş’imizin İnci Kefal bağlının zıpladığı, göç ettiği alanda beraber olduk. Engelliler Haftası’nda bu vatandaşlarımızla bir kez daha birlikte olmayı onlara hissettirdik” dedi.

 

GÖNÜL ELÇİLERİ HER YERDE

 

Aile ve Sosyal Politikalar Erciş İlçe Müdürü Abdulvahit Çelik ise rehabilitasyon merkezinde kalan 34 engelliye ‘Gönül Elçileri Projesi’ kapsamında piknik yaptırdıklarını belirterek, Bu arkadaşlarımızı buraya pikniğe getirdik. Biraz eğelenip baharın tadını çıkartalım istedik. Arkadaşlar çok mutlu oldular. Kendileri uçurtma uçurdular, türkü söylediler yine kendi aralarında çeşitli yarışmalar yaparak bir nebze de olsa üzerlerindeki stresi attılar” şeklinde konuştu. Erciş Bakım Rehabilitasyon Aile ve Danışma Merkezi'nde kalan engelli vatandaş ise piknikte olmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, ‘Engelliyim ama hayat bunlarla çok güzel oluyor. Çok farklı oluyor. Bir küçük kıvılcımdan bile mutlu oluyoruz” dedi.
Engelli vatandaşlar daha sonra kendileri için hazırlanan ızgaraları yedikten sonra araçlarla kaldıkları merkeze götürüldüler.

Editör: TE Bilisim