Bunun örneklerinden biri Sezen Aksu ve Sertab Erener’in çocuk gelinlerin sona ermesi adına besteledikleri ‘Kız Leyla’ şarkısı.

 

Sabancı Vakfı’na bağışlanan bu şarkı ve devamında gelecek projelerle birlikte ailelerin çocuk gelinlerle ilgili bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Sanatçı, şarkının oluşum sürecini, “Bir gece Sezen’le muhabbet ederken yazma fikri ile ortaya çıktı. Kendiliğinden oluşuverdi, çok samimi olduğuna inanıyorum. Çok etkilendik ve bunu nasıl paylaşabiliriz, kimlerle ne yapabiliriz diye düşünürken sonunda Güler Hanım’la telefon konuşmasından iş ta buralara geldi. Vakıf bu işi sahiplendi.” diyerek anlattı. Dün Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Erener, “Gelenek ve kültürden yola çıkarak tüm bunlar yaşanıyor, anne-babaları suçlamaktansa farkındalık oluşturmamız lazım, hiçbir baba kızının 15 yaşında hamile kalıp ruhsal olarak problemler yaşamasını istemez, böyle gelmiş böyle giderin çıktısı bu durum.” sözleri ile düşüncelerini dile getirdi. Bu sorunun birey birey sorumluluk alarak üstesinden gelinebileceğini savunan sanatçı, “Esas mesele hep birlikte sorumluluk alarak bunu çözebilmemiz, bir babanın kız çocuğunu 15, 16 yaşında evlendirmesi çok dramatik bir mesele ama çok geleneksel, çok kültürel bir sorun, o kadar yerleşmiş bir şey ki, bir babaya bunu niye yapıyorsun diye de soramıyorsun çünkü kuşak boyu gelmiş bir şey.” diyerek, yasalarla da desteklenmesi gereken sürece değindi. Çağan Irmak’ta, şarkıya çektiği klip ile projeye destek verenlerden. Bu yüzden teşekkür ettiğini söyleyen Erener, Irmak’tan, “Klibi çok seviyorum, Çağan’ın emeği çok önemli, sorgusuz sualsiz bunu bir tek ben çekmek isterim, başka kimse çekemez diyerek sahip çıktı bu işe.” sözleri ile bahsetti. Güler Sabancı ise “Ben bu şarkıyı her dinleyişimde gözlerim doluyor. Bu konunun çok sebepleri var, yılmamamız gündemde tutmaya devam etmemiz gereken bir konu ve hep beraber daha iyi bir gelecek için kız çocuklarımızın haklarını sağlamak gelecek için çalışmamız gerekli.” dedi.

 

ELİF ŞAFAK, ŞARKININ İNGİLİZCESİNİ YAZACAK

Elif Şafak ile çocuk yaşta gelin olan çocuklar hakkında konuştuklarını anlatan Erener, şarkının demo halini Şafak’a yollamış. “O gün bu gündür şarkının İngilizcesini Elif yazsın istiyoruz.” diyen Erener, Şafak’ın bu çalışmalara başladığını müjdeledi. Erener, Şafak’ın da İngiltere’de yaşadığını hatırlatarak, bu konuda İngilizce şarkıyla da beraber uluslararası çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim