ŞEHRİVAN ÖZEL- Van'ın cennet koyları olarak değerlendirilen Gevaş'ın Altınsaç bölgesinde bulunan St. Thomas Manastır Kilisesi (Altınsaç Kilisesi) aldığı tahribata rağmen yıllara meydan okuyor. Sürekli olarak restore edilip turizme kazandırılması çağrıları yapılan, manzarasıyla da büyüleyen bir güzellik olan Altınsaç her mevsim ayrı güzelliği ile büyülerken akademizyen-gazeteci Ergin Sarı o güzelliği Şehrivan Gazetesi için görüntüledi.

St. Thomas Manastır Kilisesi Van’ın en önemli tarihi ve kültürel yapılarından biridir. Kilisenin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de tarihi 13.yüzyıl öncesine kadar dayanıyor.

Kilisenin bulunduğu Altınsaç koyları Vangölü’nün el değmemiş koyları olarak biliniyor. Vangölü’ne hakim bir tepe üzerinde inşa edilen kilisenin her mevsim ayrı bir güzelliği bulunuyor.

Yaz aylarında yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği St. Thomas Manastır Kilisesi doğa sporcuları için de elverişli bir rotaya sahip. Kilisenin kış manzarası ile göz kamaştırıcı…

Kiliseye toplu taşıma hizmeti bulunmuyor. Kilisenin bulunduğu Altınsaç köyü Van’a 73, Gevaş ilçesine ise 40 kilometre uzaklıktadır. St. Thomas Manastır Kilisesi’ne ancak özel araçlarla gidilebiliyor. Alternatif olarak tekne de kiralanabiliyor.

Altınsaç köyüne ulaşım özellikle kış aylarında oldukça zordur. Vangölü sahilini takip yol virajlı olduğu için dikkat etmek gerekiyor. Kış aylarında zincir takmadan yolculuk yapmak ise oldukça riskli.

Editör: TE Bilisim