Klinik Onkoloji Dergisi'nde yayımlanan çalışmada, yüksek miktarda portakal ya da greyfurt suyu tüketenlerde melanomun gelişme olasılığının fazla olduğu yazıldı. Ancak Brown Üniversitesi ve Warren Alpert Tıp Fakültesi araştırmacıları protakal ve greyfurt suyu tüketimi ile ilgili önerilerde bulunmak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini savundu.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre, ABD'de bu yıl 73 bin 870 kişiye melanom teşhisi konulacak ve 9 bin 940 kişi de melanomdan hayatını kaybedecek.

Bu içecekler melanom riskini artırabilir

Daily Mail'deki habere göre, melanom için 1. risk faktörü solaryum ve ultraviyole ışınlara maruz kalmak. Turunçgillerde de bulunan furo-kumarin denilen maddelerin UV ışınlarına karşı cildi duyarlı hale getiriyor. Bu nedenle de portakal suyu ile greyfurt suyunun melanom riskini artırabileceği kaydedildi.

Melanom nedir

Malign melanom; kötü bir kanser türüdür. Genellikle deride kendini göstermeye başlayan hastalık, bağırsak ve göz çevresinde de görülebilmektedir. Tırnak altında ve saç derisinde de çok az ihtimalde olsa görülebilir. Dünya çapında 160.000''den fazla vaka bulunur. Günümüzde, eskiye oranla daha çok görülür ve çok ciddi, tehlikeli bir boyut kazanır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir.

Editör: TE Bilisim