Vanlı taş ustası Mehmet Sönmez, taş ocağından çıkarttığı taşlara çekiç ve murçla kabartma veya oyma motifler yapıyor. Urartuların 3 bin yıl öncesine ait figürlerini taşlara işleyen Mehmet Sönmez, Van’da yok olmaya yüz tutan taş ustalığı mesleğini yapan birkaç kişiden biri. Taş ustalığı, geçmişte bölgenin gözde mesleklerin başında gelirdi. Ev yapımından bahçe süslemelerine kadar birçok alanda taş ustalarının el emekleri kullanılırdı. Zamanla neredeyse yok olup giden taş ustalığı mesleğini Van’da yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu mesleği yürütmeye çalışanlardan biri de Mehmet Sönmez. Bir hayli zahmetli olan taş ustalığını kendi imkanlarıyla çabalayıp geliştirdi. Mesleki hiçbir eğitim almadı. Taşlara adeta hayat veren Sönmez’in eserleri şimdi ülkenin birçok kentinden alıcı buluyor.

ŞİMDİ ÇALIŞANLARA DA ÖĞRETİYOR

Kendisine ait küçük bir atölyede çekiç ve murç yardımıyla ortaya çıkardığı kabartmalarla taşlara hayat veren Sönmez, mesleği yanında çalışanlara da öğretiyor. Maddi getirisi büyük olmadığı halde işini severek yaptığını ifade eden Sönmez, taş ustalığının korunamamasından dertli.

MESLEĞİNİ SEVEREK YAPIYOR

Ustalığın korunamamasından şikayetçi olan Sönmez, “Van bölgesin de bu işi detaylı olarak çok az insan yapıyor. Elimizden geldiğince çaba gösteriyoruz. Geçmişten bugüne gelen bir taş işçiliği var. Çok önem arz ediyor. Biz de bu geçmişin bilinmesini istiyoruz. Van’ın belirli yerlerinde taş işçiliğine dair bulgular var. Kale de olsun başka yerde olsun. Geçmişte taş işçiliği önemliydi. Ancak taş eserlerin birçoğu şimdi harap bir şekilde. Onlardan esinlenerek isteyerek ve severek yapıyorum” dedi.

TARİHİ YÖNÜNDEN BAKILMIYOR

Sönmez, mesleğini ilerletebilmek için Valilik ve Üniversiteden destek beklediğini de sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: “Resme olan ilgim üstüne el yeteneğim de olunca bu işi yaptım. Burada yaptığım işe çok fazla bir rağbet yok. Dışarıdan istekler oluyor. Ancak ciddi anlamda cevap veremiyorum. Destek olunursa dışarıdan gelen talepleri karşılayabilirim. Bir kaç yere destek için başvurdum. Ancak sonuç alamadım. Şuan dar bir sokaktayız. Bizi gören yok. Rağbet yok. Hep maddi yönden bakılıyor. Tarihi yönünden bakılmıyor. Bu yüzdende geride kalıyoruz.”

DIŞARIDAN ZOR, KENDİSİ İÇİN KOLAY

Mesleğe başlamasının tamamıyla tesadüf olduğunu söyleyen Sönmez, “Bende resim yeteneği vardı. Para kazanmam, ailemi geçindirmem, çalışmam gerekiyordu. Batı da düz duvar işçisi olarak başladım. Bir süre çalıştım. Ustalarıma bu düz duvar işçiliğini biraz değiştirelim dedim. Kabul gördü. Figürler eklemeye başladık. Sonrasında Van’a döndüm. İşimi severek yapıyorum. Dışarıdan bakanlara çok zor geliyor. Benim için öyle değil. İşimi seviyorum. Kazansam da kazanmasam da bir emek sarf ediyoruz.” Dedi.

GELECEK NESİLLERE ANLATMAK İSTİYOR

Sönmez, yaptığı eserlerle bugünü gelecek nesillere anlatmak istediğini belirterek, “Taşları oyup ortaya güzel bir eser çıkardığımda ve bunun beğenildiğini gördüğümde çok mutlu oluyorum. Bu beni daha fazla motive ediyor. Daha da çabalıyorum. Taşlara kazıdığım tüm figürleri, kabartma ve oyma işleri, bizleri yarına anlatacak şekilde tasarlayarak yapmaya çalışıyorum” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim