Ömer TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL


Van’da Ramazan’ın gelmesiyle gününü ibadetle veya gölgeliklerde muhabbetle geçiren vatandaşlar bir taraftan da geleneksel oyunlarla zaman geçiriyor. Van’da da zamanın bol olduğu şu günlerde 11 yaşındaki küçük bir çocuğun kendinden yaşça büyükleri sıraya dizdiği dama oyunundaki başarısı dikkat çekiyor.

11 yaşında 6. Sınıf öğrencisi olan Yiğit Dinli 4 yıl oynadığı damanın ustası haline gelmiş durumda. Okul çıkışlarında koşarak kahveye gelip babasının yanında büyük amcalarıyla dama oynayan Yiğit damanın en sevdiği oyun olduğunu söylüyor. Akranları futbol, basketbol gibi oyunlar oynarken kendi vazgeçilmez oyunun dama olduğunu belirten Yiğit “Dama oynamayı çok seviyorum. İlk öğrendiğim günden bu yana 4 yıl geçti. Her oynayışımda bir önceki oynayışıma göre daha da ileri taktikler öğrendim. Damanın derslerime de kötü bir yanı olduğunu görmedim. Dama oynadıktan sonra bazı şeyleri daha iyi anlayabiliyorum. Burada uzun zamandan beri kahveye gelen amcalar ve ağabeylerle dama oynuyorum. Benim oynamam onları mutlu ediyor. Bazen yenilince bana fırça atıyorlar ama ben halimden memnunum. Dama gibi farklı oyunları da öğrenip bu alanlarda ileride ülkemizi temsil edeceğim. Ben damayı hiç bırakmayacağım. Bu konuda rakiplerimi bekliyorum.” gibi ifadeler kullandı.

Kahveye sürekli gelip giden ve kahvenin bulunduğu bölgede taksicilik yapan vatandaşlar ise Yiğit’i uzun zamandır tanıdıklarını, dama oyununa küçük yaştan beri merak sardığını ve dama da karşısına çıkan rakipleri büyük bir üstünlükle yendiğini belirttiler.

Editör: TE Bilisim