Türkiye'de ilk kez Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri'nde kurulan Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları kadınlar açısından çok önemli bir misyonu yükleniyor. Çalışmalarına başlayan Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınlara ayrım ve şiddet içeren yaklaşımları ortadan kaldırılması, koruyucu uygulamaların geliştirilmesi, kadınları ekonomik, toplumsal, kültürel ve sağlık açılarından güçlendirilmesi amacıyla onlarca proje geliştiriyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Daire Başkanı Sevgi Özdinç, ‘Alo Şiddet Hattı’ ile ilgili çalışmaların başladığını aktararak, kadınların artık her konuda bu hat üzerinden sorunlarını kendilerine iletebileceğini söyledi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınlara ayrım ve şiddet içeren yaklaşımları ortadan kaldırmak, koruyucu uygulamalarda bulunmak, kadınları ekonomik, toplumsal, kültürel ve sağlık açılarından güçlendirmek amacıyla Türkiye'de ilk kez Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri'nde kurulan Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları kadınlar açısından çok önemli bir misyonu yükleniyor. Türkiye'de ilk olarak Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce kurulan Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, çalışmalarına başladı.

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINA PSİKOLİJİK DESTEK

Daire başkanlığı bünyesinde, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Müdürlüğü, Kadın Eğitim ve Araştırma Müdürlüğü ile Kadın Ekonomisini Geliştirme Müdürlükleri kuruldu. Kadın Politikaları Daire Başkanı Sevgi Özdinç, ilk temel hedeflerinin tüm belediye çalışanlarına ve meclis üyelerine cinsiyet eşitliği eğitimleri vermek olduğunu belirterek, bu çalışmanın kısa süre içerisinde başlayacağını söyledi. Kadın Politikaları Daire Başkanlığı bünyesinde üç müdürlüğün kurulduğunu aktaran Özdinç, daire başkanlığı ile ilgili tüm çalışmaların Büyükşehir Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi'nde yapıldığını belirtti. Kadın yaşam merkezinde kadınlar için birçok alanda atölyeler kurduklarını aktaran Özdinç, yaşam merkezi bünyesinde ayrıca kadına yönelik şiddetle mücadele biriminin de aktif bir şekilde çalıştığını ifade etti. Şiddet gören veya psikolojik desteğe ihtiyacı olan kadınlara yönelik psikologlar tarafından psikolojik destek verildiğini aktaran Özdinç, kurdukları dikiş-nakış, takı, tekstil ve kilim atölyelerinde kadınların ekonomik yaşama aktif katılımlarını sağladıklarını söyledi.

KADINLAR EVDEN ÇIKARILACAK

En temel amaçlarının kadınları evden çıkararak, sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta aktif katılımını sağlamak olduğunu söyleyen Özdinç, kadınların özellikle ekonomik açıdan güçlenmeleri gerektiğinin altını çizdi. Şuan mahallelerde kadınlara yönelik anketler ve alan taramaları yaptıklarını hatırlatan Özdinç, anketten çıkan sonuca göre kadınlara yönelik yapmaları gereken çalışmalara başlayacaklarını aktardı. Belediye bünyesinde kadınlar için bir bütçe oluşturduklarını ifade eden Özdinç, yine Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık stratejik planında kadınlar için neler yapılacağına ilişkin projelerin oluşturulduğunu söyledi.

ALO ŞİDDET HATTI KURULUYOR

5 yıl içerisinde, kent merkezinde ‘Aile Danışma Merkezleri’, şiddete maruz kalan kadınlar için ‘İlk adım istasyonu’, ‘Acil çağrı merkezleri’ gibi önemli projeler yapacaklarının altını çizen Özdinç, yapılacak tüm çalışmaların çok dilli olarak yürütüleceğini ve kadınların en hızlı bir biçimde ulaşacakları bir tarzda yapacaklarını belirtti. ‘Alo Şiddet Hattı’ ile ilgili çalışmaların başladığını aktaran Özdinç, kadınların artık her konuda bu hat üzerinden sorunlarını kendilerine iletebileceğini söyledi. Ev eksenli çalışan kadınların kooperatifleşmesi için önemli projeler geliştireceklerini aktaran Özdinç, kadınlar için semt pazarlarında alan da ayrılacağını söyledi.

‘KADINLAR ÖNEMLİ BİR ROL ALACAKLAR’

Kentte yapılacak tüm çalışmalarda kadınların söz sahibi olacağını aktaran Özdinç, “Şehir planlaması ile yapı mimarisinde cinsiyete duyarlı yaklaşımların, politikaların benimsenmesi ve uygulanması için kadınlar söz sahibi olacaklar. Şehircilik hizmetlerinde kadın yararına düzenlemeler ve örnek uygulamaları da gerçekleştirerek kadının toplumsal yaşama katılımını geliştirmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Yine kentte yaşayan kadınlara ilişkin çok sayıda alan taraması, anket ve rapor hazırlayarak, elde edilen veriler ışığında politikalar geliştireceğiz” dedi. Özdinç, kentin birçok alanında kadınların kültürel ve sportif faaliyetlere katılmalarının teşvik edileceğini söyledi. Kadınlar için yapılacak ekonomik, sosyal ve kültürel tüm çalışmaların daire başkanlığı bünyesinde yürütüleceğini ifade eden Özdinç, kadınların bu alan üzerinde örgütlenerek çalışmalarını yürüteceklerini ifade etti. Daire Başkanlığı'nın en önemli çalışmalarından birinin de kadınlara yönelik bilgilendirici ve önleyici sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması olduğunu ifade eden Özdinç, yaşamın tüm alanlarında kadın istihdamının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için de çalışmaların öncelikleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi. Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı kısa sürede tüm kurullarını oluşturarak çalışmalarına başlayacak.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim