Bunun en iyi örneği de Suriye, Gaziantep ve Kilis bölgesindeki dağlık alanlarda yaşayan orman kartallarının Hakkari'de görülmesi oldu. Hakkari'de vatandaşlar tarafından bulunarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Merkezi'ne getirilen 5 orman kartalı rehabilite ediliyor.

Biri kanadından yaralı 4'ü ise henüz gelişme çağında olan kartallara, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan bakıyor. Orman kartallarının Van havzasında görülmediğini belirten Aslan, yaptıkları araştırma ile kartalların Suriye'den bu bölgeye geldiğini tespit ettiklerini söyledi.

“BARUT VE BOMBALAR GÖÇE ZORLUYOR”

Suriye'deki olumsuz ortamın doğaya zara verdiğine dikkat çeken Doç.Dr. Aslan, "Bu kartal türü daha çok Suriye ve Türkiye sınırlarına yakın olan bölgelerde yaşıyor. Bu kartallar bize Hakkari'den bakıma muhtaç halde getirildi. Kartallar doğanın bozulmadığı yerlere göç etmişler. Bu hayvanlar, Suriye'den ve bizim sınır illerimizden bu bölgeye barut, bomba ve silah seslerinden ürktüğü için göç ettiler. Eğer araştırma yapılırsa çok farklı türden hayvanların da bu olumsuzluklardan dolayı göç ettiği ortaya çıkacaktır" dedi.


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim