Dünyaca ünlü bir gözü sarı bir gözü mavi kedilerin karma aşılarının tamamlandığını belirten Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, aşılara büyük önem verdiklerini söyledi. Doç. Dr. Kaya, “Kedilerimizi enfeksiyonlara karşı korumak için aşı yapıyoruz. Çünkü yavru kedilerde ölüme en çok enfeksiyonlar sebep oluyor” dedi.

VİRÜSLERE KARŞI AŞI ÖNLEMİ


Nesli koruma altına alınan ve en iyi ırkın elde edilmesi için araştırmaların yürütüldüğü Van Kedilerinin sağlıkları da büyük önem taşıyor. Bu kapsamda günlük bakımlarına dikkat edilen Van Kedilerinin, yıl içinde periyodik olarak enfeksiyonlar ve virüslere karşı aşıları yapılıyor. Bu yıl dünyaya gelen yaklaşık 40 yavru Van Kedisine doğumlarından itibaren ikisi karma olmak üzere 3 aşı yapıldı.

KAYA: ENFEKSİYON ÖLÜME NEDEN OLABİLİR


Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, kedilerin 6 haftalık olmasının ardından aşıların yapılmaya başlandığını belirterek, aşıların büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kaya, “Biz en yaygın olan hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı aşı yapıyoruz. Çünkü yavru kedilerde ölümlere en çok enfeksiyonlar neden oluyor. Biz oluşabilecek enfeksiyonlara karşı tüm aşıları yaptık. Bundan dolayı şu ana kadar hiç bir kedimiz ölmedi. Kedilerimiz yaşlarını doldurduktan sonra tek doz aşı yeterli olacak” dedi.


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim