Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ekoloji Toplantısı’ yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DTK Van Ekoloji Komisyonu Üyesi Fatih Şahin, Diyarbakır’da düzenlenen toplantılarda Van’ın ekolojik pilot kent olarak kabul edildiğini söyleyerek, yaptıkları bu toplantıyla kent ve çevre talanının önüne geçmek istediklerini belirtti.  

 

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ekoloji Toplantısı’ gerçekleşti. Nuda Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya DBP Van İl Eş Başkanı Miraz Çallı, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Av. Erhan Aksoy, Van Baro Başkanı Av. Murat Timur, Belediye Eş Başkanları, STK temsilcileri, avukatlar ve mahalle meclisleri katıldı. Gün boyu süren toplantıda “Su hakkı, HES’ler ve mücadele pratikleri”, “Kıyı sahil şeridi ve sulak alanların korunması”, “Van’ın mevcut çevre sorunları çerçevesinde ekoloji mücadelesi nasıl ortaklaştırılabilir?” konuları tartışıldı.

 

VAN EKOLOJİK PİLOT KENT  

Yaptıkları çalışmalarla ile ilgili bilgi veren Av. Deniz Gedik, 2009 yılında kurulan bir hareket olduklarını ve Türkiye’deki HES ve diğer davalarla ilgilendiklerini söyledi. Van’da toplantı yapma amaçlarının coğrafyanın büyük bir tehlike ile karşı karşıya olması olduğunu söyleyen Gedik, çok sayıda hidro elektrik santral ve ocaklar yapıldığını ve çevre katliamlarıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Toplantının açılış konuşmasını yapan DTK Van Ekoloji Komisyonu Üyesi Fatih Şahin, Diyarbakır’da düzenlenen toplantılarda Van’ın ekolojik pilot kent olarak kabul edildiğini söyleyerek, yaptıkları bu toplantıyla kent ve çevre talanının önüne geçmek istediklerini belirtti.  Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir paradigmayla, iktidarın, neo liberal politikalarla Türkiye’nin her yerinin HES, baraj, devasa havaalanları ve köprülerle talan ettiğini söyleyen Şahin, devrimcilerin, solcuların, demokratların buna karşı ortak bir mücadele ortaya koyması gerektiğini belirtti. HES, baraj ve çevre talanına karşı nasıl bir mücadele ortaya koyulması gerektiğini tartışacaklarını aktaran Şahin, ekoloji toplum paradigmasını hayata geçirmek için herkesi çevreye karşı duyarlı davranmaya çağırdı. 

 

OCAK: KÜRTLER HEPİMİZİN HUKUKUNA SAHİP ÇIKIYOR

Panele İstanbul Barosu’ndan Av. Deniz Gedik, Av. Olguner Olgun, Av. Alptekin Ocak ve Ankara Barosu’ndan Av. Emre Baturay Altınok katılarak “Su hakkı, HES’ler ve mücadele pratikleri” konusunda sunum yaptı. Panelin ilk konuşmasını yapan Av. Olguner Olgun, su hakkının temel bir insan hakkı olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini söyleyerek, ancak bu sistemin böyle yürümediğini belirtti. Suya erişim herkesin temel hakkı olduğunu belirten Olgun, yönetimlerin de bunu sağlamak zorunda olduklarını ifade etti. Tüm inanç ve hukuk sistemlerinde suyun kutsal olarak kabul edildiğinin altını çizen Olgun, suyun anayasal hak niteliği taşımasının önemli olduğunu çünkü buna ilişkin bir dava sürecinin gelişebileceğini söyledi.  Karadeniz bölgesinde çevre talanına ilişkin sunum yapan Av. Alptekin Ocak, Kürt bölgelerinde ekoloji ve suya çok önem verildiğinin altını çizdi. Burada yaşanan bir varoluş olduğunu söyleyen Ocak, yok sayma politikalarına karşı, dil, kültür ve diğer tüm alanlarında bir varoluşa tanıklık ettiklerini söyledi. Ocak, “Kürtler hepimizin hukukuna sahip çıkıyorlar. Bu talepleri artık herkes savunuyor. Sizin mücadeleniz bizlere umut veriyor. Özellikle kadınların yer aldıkları konumları bizlere büyük bir ders veriyor. Asıl soru savaş bittikten sonra ne olacak? Buna kafa yormazsak büyük sorunlar yaşayacağız. Batıda yaşanan tahribatı burada da yaşama gibi bir korkumuz var” diye konuştu. 

 

"DEVLET YILLARCA BÖLGENİN DOĞASINI TALAN ETTİ"

Ankara Barosu’ndan Av. Emre Baturay Altınok ise, toplantının bir deneyim aktarma toplantısı olduğunu söyledi. Altınok, “Çözüm süreci bir nihayete erdiğinde, barış geldiğinde savaş hukuku sonlanacak ve bu savaş hukuku normalleşecek. Savaş bittikten sonra burası artık sermaye için makul bir hal alacak. Tüm yaşam burada değişecek. Sermayenin eliyle doğanız, yaşamınız, ürünleriniz, beslenme biçimleriniz değişecek. Buna karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.” dedi.

 

ALTINOK: YIKIMLARA KARŞI HAZIR OLUN

Devletin, savaş hukuku ile kirletici faaliyetler devreye koyduğunu söyleyen Altınok, bölge doğasının yok edilme noktasına getirildiğini söyledi. Bundan sonraki yıkımlara karşı herkesin hazır olması gerektiğinin altını çizen Altınok, doğa talanına karşı nasıl bir hukuk mücadelesi verilmesi ile ilgili bilgiler verdi. Yaratılacak toplumsal etkinin destekçileri olacaklarını söyleyen Altınok, “Siz savaş hukukuna karşı, biz ise sermayeye karşı bir savaş içerisindeyiz. Bu mücadele ortaklaşmalıdır” dedi. Toplantının ilk oturumu soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. 

 

Toplantının ikinci oturumu ve üçüncü oturumu ‘Kıyı sahil şeridi ve sulak alanların korunması’ ‘Van’ın mevcut çevre sorunları çerçevesinde ekoloji mücadelesi nasıl ortaklaştırılabilir?’ başlıkları tartışıldı. 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim