Van'da yaylalardan getirilen koyunlar, Van Gölü'nün sodalı sularında yıkanıp kırkılıyor.

Van'ın Gevaş ilçesindeki yaylalardan getirilen koyunlar, yünleri kırkılmadan önce Van Gölü'nde yıkanarak temizleniyor.

Koyun kırkma zamanında yaylalardan traktör ya da kamyonlara yüklenen koyunlar, Van Gölü sahiline getiriliyor. Daha sonra koyunlar burada sahipleri tarafından teker teker sabunlanarak yıkanıyor ve kırkım işlemine hazır hale getiriliyor.

YIKANDIKTAN SONRA KIRKILIYORLAR

Yıkanan koyunlar, kuruduktan sonra yeniden araçlara yüklenerek kırkılacakları alana alınıyor. Kırkma işleminin ardından ise koyunlar yaylanın yolunu tutuyor.

Gevaş ilçesine bağlı Hasbey Mahallesi'nde yaşayan besici Süleyman Varol da çocuklarının ve torunlarının yardımıyla traktöre yüklediği koyunları sabunlayarak teker teker gölün sodalı sularında yıkadı.

"TEK TEK SABUNLAYARAK TEMİZLİYORUZ"

Gölün sodalı suyunun tatlı suya göre etkili temizlik sağladığını anlatan Varol,"Koyunların yünlerini kırkmadan, üstündeyken yıkamak daha kolay oluyor. Çocuklarımı ve torunlarımı topladım, geldim. Hem eğleniyorlar hem de bana yardım ediyorlar. Gerçekten göl suyu yünleri pırıl pırıl yapıyor ayrıca hayvanları hastalıktan da koruyor. Yıkama işlemini bitirdikten sonra yünleri kırkacağız. Bu yünlerin bir kısmı ile yorgan yapacağız, bir kısmını ise satacağız. Traktörle getirdiğimiz 100 koyunu tek tek sabunlayarak temizliyoruz" diye konuştu.

van_2980

van_2830

van_3879

Editör: TE Bilisim