Okulların tatile girmesiyle birlikte karnelerini alan Vanlı çocuklar, Türkiye’nin diğer illerindeki yaşıtlarının aksine harçlık çıkarmak için sokağa indi. Yaşıtları karne tatilini turistik kentlerde tatil yaparak geçirirken Van’daki çocukların birçoğu ailesine katkı sunmak için çeşitli yollardan para kazanmak için sokağa çıkıyor. Çocukların düşüncesi sempatik gibi dursa da sokakta çalışan çocukların sayısının her geçen biraz daha artmasına da sebep oluyor.

 Van’da sokakta çalışan çocukların sayısı okulların tatile girmesi ile birlikte yarı yarıya arttı. Karneleri alan yoksul aile çocuklarının birçoğu çeşitli yollarla para kazanmak için sokaklara indi. Kimi ışıkta bekleyen arabaların camını silerken kimi de peçete, pamuk şeker, balon satarak ailesinin bütçesine katkı sunmaya çalışıyor. Çoğunun babası mevsimlik inşaat işçisi olan bu çocuklar yaz boyunca hem ufakta olsa evlerine katkı sunmaya çalışıyor, hem de okul öncesi eğitim masraflarını kendileri kazanmak için çabalıyor. Sokakta çalışan çocukların durumu her geçen gün daha vahim bir duruma gelirken, yaz aylarındaki bu artış durumu çok daha vahim bir noktaya taşıyor.

 

PAMUK ÇOCUK ÖMER

 Bu çocuklardan sadece birisi 10 yaşındaki Ömer. Yaşıtları tatilde olan Ömer elindeki pamuk şekeri ile Van sokaklarında geziyor. Van Merkeze Bağlı Fevzi Geyik İlk Öğretim Okulu’nda okuyan 4'üncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Ömer İşlas, yaz tatillerinde sattığı pamuk şeker ile hem ailesine destek oluyor hem de okul harçlığını çıkarıyor. Babasının inşaatçı olduğunu, ailenin en büyük çocuğu olduğu için sokaklarda pamuk şeker satarak, aile bütçesine katkı sağladığını söyleyen Ömer, bir nevi “Bu işi yapmaya mecburum” diyor. Neden çalışıyorsun sorumuza bir de şöyle ekliyor, “Yaz tatillerinde aileme katkı sağlamak için Merkeze de pamuk şeker satarak harçlığımı çıkartıyorum. Okul tatil olunca pamuk şeker satmaya başladım. Para kazanmak, babama katkı sağlamak ve harçlığımı çıkarmak için çalışıyorum". Küçük Ömer bu düşünceyle sokaklarda çalışan çocuklardan sadece birisi… Diğer çocukların birçoğu da aynı durumda. Aynı soruyu yönelttiğimiz birçok çocuk aynı cevabı veriyor. Sebep ise neredeyse ortak: “Babam çalışmıyor”, “Maddi durumumuz kötü”, “Okul harçlığımı çıkarmaya çalışıyorum”, “Babam çalışmamı istiyor”… En yürek burkan cevap ise hiç şüphesiz; “Eve ekmek götürmek gerek”… 


Önder ALTINAL/Şehrivan

Editör: TE Bilisim