Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, akademisyenler ve öğrenciler ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ kapsamında hazırladıkları ‘Bir Süreliğine Ben Olur musun?’ Projesiyle engellilerle empati kurmayı amaçlayan birçok faaliyet gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi Sergi Salonunda gerçekleşen etkinliğe katılanlar gözlerini bağlayarak engelli yolda yürüdü, tekerlekli sandalyede basketbol oynamaya, işaret diliyle anlaşmaya ve gözleri kapalı bir şekilde kabartma yazıları okumaya çalıştı.

Etkinliğe katılan Rektör Battal, akademisyenler ve öğrenciler de bütün faaliyetleri tek tek deneyerek engelli vatandaşların çektiği sıkıntıları anlamaya çalıştı.

‘Bir Süreliğine Ben Olur musun?’ etkinliğini düzenlemekteki amacın engelli vatandaşları daha iyi anlamak olduğunu belirten Rektör Battal, etkinliği düzenleyen Doç. Dr. Eray Çelik'e teşekkür etti.

 REKTÖR BATTAL: ENGELLİLERİN BEKLENTİLERİ VAR

Gözlerini kapatarak görme engelli vatandaşların ruh halini anlamaya çalıştığını vurgulayan Battal, engellilerin diğer insanlardan beklentileri olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Battal, dünyada engelli diye bir kavramın olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Bizler sadece zihnimizdeki engeli kaldırırsak engelli diye bir şeyin olmadığını göreceğiz. Bu uygulamayı aslında yılda birkaç kez tüm insanlara yaptırmak gerekiyor. O zaman herkes bu insanların duygularını daha kolay anlayabilir. Hayatın merkezinde hepimizin aslında engelli unsurlarıyla muhatap olma durumumuz var. O zaman hayatı daha yaşanabilir kılmak için attığımız her adımda, yaptığımız binalarda engelli vatandaşların ihtiyaçlarını dikkate alarak dizayn etmek gerekiyor. Bunu her alanda uygulamamız gerekmelidir. İnşallah bundan sonra da farkındalık yaratmak için bu tür etkinliklerimiz devam edecektir.”

 ENGELLİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

YYÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik üniversitede engelliler için birçok çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Bir süreliğine ben olur musun projesiyle de engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek istedik. Nisan ayında ise bir engelli çalıştayı yapmayı planlıyoruz. Yine üniversitede kaldırımlar ve asansörlerimizde engellilerin kullanacakları şekilde tasarlandı” dedi.

Programın ardından katılımcılara Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel ödülüne layık görülen ‘800 kilometre Engelli Belgeseli’ izletildi.

Editör: TE Bilisim