Yorum: Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan


Soğuk, sıcak, yaz, kış fark etmez onlar için. Herkes tatlı uykusunda onlar sokakta. İşlerinde son derece ciddidirler. Öyle pek kimseyle konuşmazlar. Kazırcasına temizlerler sokakları çöpleri adeta altın madeni gibi, o kirliymiş, bu paslıymış demeden. Hiç usanmadan aşındırıyorlar kilometreleri, akşam ev dönüşü elde sıcak bir ekmek için. Pek fazla hakları da yok. Çoğu şehir merkezine oldukça uzakta olan kerpiç evlerde yaşıyor. Onlar kendilerini “Belediye İşçileri”, halk ise “Çöp adamlar” veya “Çöpçüler” diye tarif ediyor. Adları ne olursa olsun, bir gerçek var ki 1 milyon nüfuslu Van’ın bir günlük çöpünü onlar saatler içinde temizliyor.

Geçtiğimiz günlerde Beşyol mevkiinde geç bir saatte yürürken çevrede bulunan esnafın o güne ait atıkları ve çöpleri hunharca yol kenarına saçtığı o vahim tablo ile karşı karşıya kaldım. ‘Nasıl olsa temizleyen birileri var.’ Düşüncesi ile hareket ettikleri her hallerinden belli olan ve Van’ı her anlamda ileri taşıyabilecek güce sahip olan esnafımıza bu hareketi hiç de yakıştıramadım. Sonuçta esnafımız eve ekmek götürme çabasının ne olduğunun farkında olan insanlardır. Biraz daha açmak gerekirse esnafımız ‘Belediye Temizlik Görevlilerinin’ halinden anlayacak kişilerdir. İlerleyen günlerde aynı noktadan geçerken bu kez yerdeki izmaritlere kadar derinlemesine bir temizlik yapan Belediye İşçisi ile karşılaştım. Onun sergilediği harekete baktığımda ise sadece işini yapmış görünmek için yapmadığını gördüm. Hunharca etrafa savrulan çöpler bir yana bir sigara izmaritinin oluşturacağı kirlikten bile Van adına rahatsızlık duyduğu yüzünden okunuyordu.

‘SAĞDUYUNUN NE DEMEK OLDUĞUNU ÖĞRETEN ADAM’

Üzerindeki kıyafetlerden dolayı mıdır bilinmez ama bir fotoğraf karesinde bile görünmek istemeyen duyarlı Belediye İşçimiz Abdullah Amca çalışma şevki ile duyarlılığın ve sağduyunun ne demek olduğu konusunda adeta ders veriyor. 50 yaşında olan 6 çocuk babası Abdullah Amca yaklaşık 30 yıl önce köydeki tarlasını satarak Van’a yerleşmiş. Van Belediyesi’nde ki bir akrabası aracılığıyla ilerleyen dönemlerde Belediye Temizlik İşçisi Abdullah Amca işinden gelen gelir kaynağının bile onu mutlu ettiğini düşüncesinde. Abdullah Amca’nın en büyük dileği ise vatandaşların ve esnafların daha duyarlı bir hale gelmesi. Toplumun tüm kesiminin Van’ın geleceği için temiz bir çevre ortamını sağlaması gerektiğini isteyen Abdullah Amca bu ufak ve önemsenmeyen sorunların aslında çok şey ifade ettiği düşüncesinde. İşte bu noktada Abdullah Amca’nın ifadeleri bize merdivenin birinci basamağına basmadan ikinci basamağına çıkamayız teoremini hatırlatıyor. Baktığımızda da çöp kutusunun önündeki kaldırıma çöp bırakma sorunun ortadan kalkmadıkça, yerel ekonomi için yatırım bekleme sıkıntısının hallolmayacağı apaçık görünüyor. Kısacası gerek esnafımız gerek vatandaşlarımız Abdullah Amcaları hatırlayarak sakız paketlerini bile yol kenarına atmama alışkanlığını edinmeliyiz. Belki görüşlerini halka yansıtamadığımız birçok Abdullah Amca daha var. Şartlarını zorlaştırmamamız gereken birçok Abdullah Amca…

Editör: TE Bilisim