Savaştan kaçarak Van'a gelen Suriyeli sığınmacılar, soğukların bastırmasıyla zor günler yaşıyor. Van'da 3 yıl önce meydana gelen depremde ağır hasar gören evlerde yaşam mücadelesi veren Suriyeli aileler, Vanlıların kendilerine uzattığı yardım eliyle ayakta durmaya çalışıyor. Kobanê’deki savaştan iki kızını ve gelinini alarak Van'a kaçan Senem Yasin, “Savaştan kaçtık fakat burada savaştan daha kötü durumdayız.” Dedi.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteci sayısı BM rakamına göre 1,7 milyona ulaştı. 22 kampta yaklaşık 225 bin Suriyeli barınırken, 1,5 milyona yakın mülteci Türkiye'nin çeşitli illerine dağıldı. Van'a sığınan Suriyeli sığınmacıların büyük bir çoğunluğu 3 yıl önce meydana gelen depremde ağır hasar gören evlerde yaşıyor. Sığınmacıların hasarlı binalardaki yaşam mücadelesi kışın gelmesi ile birlikte daha da zorlaşıyor. Van'ın Akköprü Mahallesine çatısız ve kerpiç evlere yerleşen Suriyeli aileler, evlerin bakımsız ve soğuk olmasından dolayı birçok hastalıklarla da mücadele ediyor. Herhangi bir gelirleri olmayan aileler yakacak kömür dahi bulamazken, Van halkının ellerinden geldiğince kendilerine yardım elini uzattığını söylüyor.

‘ISINMAK İÇİN KÖMÜR İSTİYORUZ’

Şemse Mustafa isimli kadın yaşadığı zor yaşam şartlarını şu şekilde anlatıyor. “Savaştan kaçarak, 2 yıl önce buraya geldik. Halep'te yaşıyorduk, kocam şu anda savaşta. Burada sadece Van halkı sahip çıkıp bize destek verdi. Hem çalışamıyoruz hem de herhangi bir yerden maaşımız yok. Kirada olduğumuz ev sürekli damlıyor. Biz sadece ısınmak için devletten kömür istiyoruz.”

‘YARDIM ELİ BEKLİYORUZ’

İç savaşta mayının patlaması sonucu ayağından yaralanan ve Van'a gelen Yasin Cüneydi ise 4 kişilik ailesine bakabilmek için boyacılık yaparak geçimini sağlıyor. Cüneydi, “Benim oğlum Muhammed bir ay önce evin önünde oyun oynarken araba çarptı ve çarpan kişi yardım etmeden kaçtı. Oğlumun ayağı kaza sonucu ikiye bölündü, durumumuzun iyi olmamasına rağmen hastaneye götürdük, ameliyat ettirdik. Şuan durumu iyi. Ama evimiz çok soğuk, diğer çocuğum soğuktan dolayı hasta oldu. 150 TL kira parası ve her ay 50 TL'de elektrik parası veriyorum. Kömürümüz yok, devlet bize herhangi bir yardımda bulanmadı. Devletin yardım elini uzatmasını bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘2 AYLIK BEBEK SOĞUĞA NASIL DAYANSIN’

Hastalığından dolayı 10 gündür yatan Adnan Muhammed ise, “Ameliyat oldum, burası çok soğuk, yatacak doğru düzgün yatağımız bile yok. 4 kişilik aileye bakmak zorundayım hiçbir gelirim olmamasına rağmen. Şu zamana kadar komşular dışında kimse bize destek olmadı. Allah onlardan razı olsun, bize yakacak kömür verdiler. Bizim istediğimiz tek şey damlamayan bir ev. Ben ve eşim soğuktan korunabiliriz ama 2 aylık bebeğimiz ve diğer çocuğumuz bu soğuklara dayanamaz. Zaten sürekli hasta oluyorlar. İmkânlarımız yok, sürekli hastaneye de gidemiyoruz. Sıcak bir yuva istiyoruz.” Dedi.

‘SAVAŞTAN DAHA KÖTÜ DURUMDAYIZ’

Kobanê’deki savaştan iki kızını ve gelinini alarak Van'a kaçan Senem Yasin ise, savaştan kaçarken daha zor bir duruma düştüklerini söyledi. Yasin, “Kocam Kobani'de savaşıyor. Biz de savaştan kaçıp Van'a geldik. Gelinim 10 gün önce doğum yaptı. Evimiz çok soğuk, bize bakacak erkek yok, hepsi savaşta. Allah Van halkından razı olsun. Bize şimdiye kadar çok destek çıktılar. Hem gelirimiz yok hem kira parası veriyoruz. Devletten bize yardım etmelerini istiyoruz. Şu ana kadar bize destek olmadılar. Savaştan kaçtık fakat burada adeta savaştan daha kötü durumdayız.” Dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim