Önce açlık grevi, sonra ise yaşadıkları ile dram ile gündeme geldiler… Elektrik ve sularının kesilmesinden dolayı yaklaşık bir aydır zor koşullarda yaşam mücadelesi veren konteyner kentteki vatandaşların dün geldiği nokta tüm bunların da ötesinde bir manzaraydı. Üstelik bu manzaraya Van’a gelen CHP heyeti de bizzat şahit oldu. Elektriksiz, sussuz yaşayan vatandaşlardran bir kısmının bulunduğu konteyner kentte bir anne tenekede çorba yaparken yanıbaşında CHP heyetini gördü. Utancından insanların yüzüne bakamayan bu kadınlarını halini gören CHP’liler şaşkınlık içinde kalırken karşılaşılan manzara adeta yürekleri parçaladı. Siyasiler adeta reklam alanına çevirdiği konteyner kentteki vatandaşların sorununu dinledikten sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret eden CHP heyetinden ailelere 6 aylık kira yardımı verileceği kararı çıktı.

 

Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim'de teslim edilmesi ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak, bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile, yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Verilen sürenin dolmasına rağmen konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektrikleri kesildi.

 

ONLAR DA NOT ALDILAR AMA…

 

İpekyolu Caddesi'nde bulunan Anadolu konteyner kentte zor koşulları altındaki yaşam mücadelesi veren 110 aileden 30'u, 28 Ağustos'ta açlık grevine başladı. Açılık grevine destek ve konteyner kentlerde yaşanan sıkıntıları incelemek amacıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu başkanlığında CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, Orhan Düzgün, Sena Kaleli ve Melda Onur Van'a geldi. Konteyner kentlerde incelemelerde bulunan heyet 30 gündür açlık grevinde olanlarla bir araya geldi. Açlık grevinde olanların sıkıntılarını dinleyen heyet not alarak konuyu meclise taşıyacaklarını söyledi.

 

“BARINMA KOŞULLARI YOK Kİ!”

 

Açlık grevindeki depremzedeler ile görüştükten sonra açıklama yapan CHP Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu “Depremin ağır sonuçları maalesef hükümet tarafından Van'da giderilememiştir. İlk günden beri şunu ifade ettik; deprem Van'da olmasaydı hükümet acaba böyle davranır mıydı? Burada yurttaşlarımızın gidecekleri konutlar yok. Kış geldi dayandı. TOKİ'den ev tahsisi yapılamamış kendilerine. TOKİ'deki sorunları bir tarafa bırakarak söylüyorum. Barınma koşulları yok. Devlete düşen görev Anayasa uyarınca da asgari barınma koşullarını sağlamak olmalıdır. Dolayısıyla verdikleri hizmeti keserek, elektrikleri keserek, sağlık hizmetlerini keserek bunları buradan çıkarmak devletin yapacağı bir iş olmamakla birlikte insani bir durumda değil. Bunun insanlıkla bağdaşır bir yanı yok. Burası aynı sokak gibi. Elektrik yok, yaşam koşulları yok. 21. yüzyılda 2013 yılında Van merkezde yaşayan bu insanların elektrikleri yok. Tamam TEDAŞ özellişmiş olabilir burada ama devletin elektrik faturalarını ödeyebileceği bir sürü fonu var. İnsanları bu koşullarda, elektriksiz, geceleri mum ışığında bırakmak zulümdür. Bu zulme bir an önce hükümetin son vermesi lazım. Buraya atanan yeni Valinin de biran önce buraya gelerek ziyarette bulunması gerekiyor. Van'ın en önemli sorunu bu. İnsanlarımızın bu kışı rahat geçirebilecekleri insani koşullara kavuşturulması lazım. Eğitim bakımından, sağlık bakımından, barınma bakımından tüm koşulların oluşturulması lazım. Hiçbir mazereti yok buranın.”

 

“BUGÜNE KADAR NEREDEYDİNİZ?”

 

“Dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunuzu iddia edeceksiniz, füze anlaşmaları yapacaksınız, başka işler yapmaya çalışacaksınız ama kendi yurttaşlarınızı burada adeta ölüme terk edeceksiniz. İnsanlarımız 30 günden beridir burada açlık grevindeler. Bir tek yetkili gelmemiş buraya. Gelip bunları dinlemeleri lazım. Sosyal devlet mazeretin arkasına sığınamaz ve asgari koşullarda buradaki vatandaşlarımızın yaşam koşullarının sağlanması lazım. Milletvekilleri olarak insani nedenlerle buradayız. Daha önce de depremzedelerin elektrik borçlarının affedilmesi teklifi vermiştik. Ama bu teklif AKP vekilleri tarafından reddedildi. Samsun'da bir sel felaketi yaşandı, 3 aylık elektrik ve doğalgaz faturaları alınmadı. Olması gereken oydu. Van için de onun yapılması gerekiyordu. Ancak gündeme bile alınmadı. Umarım sesimiz Başbakana ve ilgili bakanlara gidiyordur. Acilen burası için tedbir alınması gerekiyor. Yarın meclis açıldığı zaman orada da üzerimize düşeni yapacağız. Çocuklar okula gidemiyor. Eğer burada okul açılamıyorsa servisi devlet tutacak ve bu çocukları okula gönderecek. Barınma koşulları Van'da zaten iklim nedeniyle zorlaşıyor. Çocuklar ve yaşlılar bakımından salgın hastalık tehlikesi de var. Biz geleceğiz diye dün Sağlık Müdürlüğü'nden ekip gelmiş buraya. Bugüne kadar neredeydiniz peki?" dedi.

 

HASTALIKLAR BAŞ GÖSTERDİ

 

Anadolu konteyner kentinde 30 gündür açlık grevini sürdüren depremzedelerle görüşen heyet buradan Tahir Paşa konteyner kentine geçti. Burada konteyner kentte kalan depremzedelerle buluşan heyet ailelerin sıkıntılarını dinleyerek not aldı. Yaşanan dramı fotoğraflayan vekiller durumu meclise taşıyacaklarını söyledi. Konteyner kentte cilt ve bulaşıcı hastalıkların başladığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur “ Buradaki çocuklar okula gidemiyor. Çocuklar bakımsız ve hasta. Çünkü 30 gündür burada elektrik ve su yok. İnsanlar çocuklarına bakamıyor. Birçok çoçukta çilt hastalığı var. Bir an önce buraya yetkilierin gelip önlem alması gerekiyor.

 

UNAÇ MANZARASI: TENEKE İÇİNDE MERCİMEK ÇORBASI!

 

Tahir Paşa konteyner kentinde yapılan incelemelerin ardından Kaya Çelebi konteyner kentini ziyaret eden heyet burada yine depremzedeler ile bir araya geldi. Elektrik ve ocakları olmayan bir aile ile bir araya gelen heyet teneke içinde yapılan mercimek çorbasını görünce şaşkınlık yaşadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu teneke içinde mercimek çorbası yapan 4 çocuk annesi  Aynur Genç'e bu şekildemi yaşıyorsunuz dedi. Genç “ Evet bu teneke içinde yaptığımız mercimek çorbasını burada yaşayan 6 aile ile birlikte yiyeceğiz" dedi.  Bu görüntü CHP’lileri adeta hayret içerisinde bırakırken bir kez daha konteynerde yaşamı gözler önüne sermiş oldu. Adeta bir utanç manzarası olarak güne damga vuran bu görüntü orada bulunan CHP’li heyeti oldukça etkilese de vatandaşlar daha önce aynı görüşlerle orada ayrılan siyasiler gibi bu görüşmeye gelen siyasilerin ardından umutsuz gözlerle baktı…


Orhan AŞAN/Şehrivan

Editör: TE Bilisim