Toprak “Engelleri kabullenerek, eldeki imkânlarını yaşama tutunmak için kullanan kardeşlerimizin azim ve gayreti bizi motive etmeli” dedi.

Engelli bireylerin toplum tarafından iyice anlaşması, ihtiyaçlarının giderilmesi ve yaşam standartlarının beklentilerine göre dizayn edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Toprak “Kentleşme ve şehir dokusunu oluşturma çabası içinde olduğumuz her an her dakika bütün iyileştirmeleri kendi ihtiyaçlarımıza göre düzenliyoruz. Herhangi bir uzvumuzun yokluğunu, herhangi bir duyumuzun yoksunluğunu yaşamıyoruz. Gülüyoruz, koşuyoruz, canımızın istediği şekilde hareket ediyor, konuşuyor, kimseden destek almadan kendi işlerimizi kendimiz hallediyoruz. Ama etrafımızda yaşayan bazı insanlar bizler kadar şanslı değil, onlar için bizim sıradan hale getirdiğimiz günlük bir eylemi yapmak bazen imkânsız dahi olabiliyor, koşmak, görmek, konuşmak gibi… Bu insanları anlamalı, onlarla sürekli empati kurmalı, beklentilerine karşılık vermeliyiz” dedi.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN GAYRETİ BİZİ MOTİVE EDİYOR”

Engelli bireylerin yaşama tutunma konusunda birçok insana ders verecek güzelliklere imza attığını ve bu gayretin normal olarak görülen insanları motive ettiğini ifade eden VATBO Başkanı Toprak “Engelli bireylerin rehabilitasyon süreçlerini daha sağlıklı hale getirmek, hastane ve tedavi amacıyla kurulan binaları onların daha iyi istifade edeceği şekilde tasarlamak, tedavi hizmetlerini daha iyi noktaya taşımak, iş ve meslek edinmeleri için kamu-özel sektör işbirliğinde projeler gerçekleştirmek, onlara yönelik sosyal faaliyetleri organize etmemiz gerekiyor.

 “KAMU PERSONELİNE İŞARET DİLİ EĞİTİ VERİLMELİ”

Görme engelli vatandaşlarımızın istifade edeceği sesli kütüphaneler, işitme engelli vatandaşlarımızın dertlerini daha iyi anlayabilmeleri için kamu personellerine “işaret dili” eğitimleri verilmeli. Bütün bunlar zor değil. Hükümetin engelli bireylere ve evde bakım hizmetiyle onlara bakmakla yükümlü olan ailelere yönelik ciddi katkıları var ancak sorun yalnızca devleti ilgilendiren bir sorun değil, bütün toplumun birlikte hareket edip engelli bireylerine sahip çıkması ile hallolabilecek ciddi bir meseledir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim