Van'da dün gece meydana gelen fırtına ve dolu yağışı kentte büyük bir korkunun yaşanmasına neden oldu.

Gece 01:00 sularında başlayan hafif rüzgar gecenin ilerleyen saatlerinde yerini şiddetli fırtınaya bıraktı. Kentte bir anda hakim olan şiddetli fırtına adeta deprem etkisi yarattı. Müthiş bir gürültüyle birlikte etkili olan fırtınayı dolu yağışı takip ederken zaman zaman her bir dolunun ceviz büyüklüğünde yağdığı görüldü.

Dolu yağışı bahar ayıyla birlikte filizlenen ağaçlara, çiçeklere, meyvelere ciddi zarar verirken, şiddetli rüzgar ve yağış sabaha kadar etkisini sürdürdü. Van halkının büyük korku yaşadığı olayı uzmanlar 'doğa felaketi' olarak yorumlarken, çiftçilerin tarımsal anlamda bu yaşanan fırtınadan ciddi manada etkilendiği ifade edildi.

 

 

Gece başlayan ve aralıklarla sabaha kadar devam eden dolu nedeniyle ağaçların dalları kırıldı, yeni oluşan meyveler döküldü.

Gevaş ilçesindeki seralarda da dolu nedeniyle hasar meydana geldi. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ferit Çelik, yaptığı açıklamada, dolunun kentte özellikle sebze fideleri ve erken çiçek açan meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini bildirdi. 

Domates, biber, patlıcan gibi sebze fidelerinin doludan zarar gördüğünü dile getiren Çelik, "Aynı zamanda kayısı, kiraz, vişne gibi meyve ağaçlarında da büyük tahribat yaşandı. Bu nedenle bu yıl erken çiçek açan kayısı, kiraz, vişne gibi meyve ağaçlarında verim çok düşük olacak ya da hiç olmayacak. Ceviz ağaçlarının yapraklarında da tahribat meydana geldi. Bu da cevizlerde beslenme sorununa neden olacağı için ceviz veriminde düşüş yaşanacak." diye konuştu.

Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfun Kartal ise dün gece kentte büyük bir felaket yaşandığını söyledi.

Şiddetli dolu nedeniyle meyve ağaçları ve sebze fidelerinde zarar meydana geldiğini anımsatan Kartal, "Kırsaldaki vatandaşların ekim yaptığı alanlarda da tahribat yaşandığını tahmin ediyoruz. Köylerimiz ile irtibata geçerek zarar olup olmadığını tespit etmeye çalışacağız. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

- Şiddetli rüzgar çatıları uçurdu  

Çaldıran ilçesinde de iki gündür etkili olan şiddetli rüzgar, hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezindeki bazı mahallelerde kamu binaları ve evlerin çatısı zarar gördü, ağaç ve direkler rüzgar nedeniyle yıkıldı. 

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı gök gürültülü ve sağanak yağışlı olacağı bildirildi. 

 

 

Editör: TE Bilisim