Son yıllarda alınan tüm tedbirlere ve yapılan çalışmalara rağmen kent genelinde kaçak tütün ürünleri piyasaya sunulmaya devam ederken alınan tedbirler ile Van’da önemli oranda aşama kat edildi. 2014 yılında oranın iyice yüksek olduğu kentte alınan tedbirler ile 2015 ortalarında kaçak sigara oranı yüzde 45 azaldı. “Bilmediğin Gerçekler Var” şeklinde bir kampanya başlatan TESK ise kaçak sigaraya karşı savaşı sürdürüyor.

 

Van ve bölgedeki diğer illerde ülkeye konulan ve piyasaya sürülen kaçak sigaraya karşı operasyonlar devam ediyor. Önceki yıllarda kaçak oranının oldukça yüksek seviyeye çıktığı Van ve bölgede alınan tedbirler olumlu etki ederken devlet ve diğer kuruluşlar eliyle alınan tedbirler de kaçağın önüne geçti. Zira 2014 ve 2015 yılları Türkiye genelinde sigara kaçakçılığı ile mücadelede önemli adımların atıldığı bir dönem oldu. Devletin aldığı tedbirler sayesinde kaçakçılığın cezası en az 3 yıla çıkarıldı; hem kolluk kuvvetlerine hem de kaçakçıları yakalatan vatandaşlara ikramiye verilmesine yönelik düzenlemeler faaliyete geçti.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Alo 136 ihbar hattı daha bilinir hale geldi. Geçen yıl yapılan bir düzenleme ile de kaçak sigara yakalatan kişilerin para ödülü alması mümkün hale geldi.

 

TESK: BİLMEDİĞİN GERÇEKLER VAR!

Son olarak da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, esnafları ve tüketicileri korumak amacıyla yurt sathında “Bilmediğin Gerçekler Var” diyerek bir kampanya başlattı. TESK’in kampanyası da kaçak sigara anlamında önemli bir adım olurken tüm çalışmalar ile birlikte Van’da da kaçak sigara oranı büyük bir düşüş yaşadı. Alınan bu tedbirler sonucunda 2014 sonunda yurt geneline % 20’yi aşmış olan kaçak sigara oranı 2015 ortasında yüzde 45 azaldı. Ancak, güvenlik kuvvelerinin tüm çabalarına rağmen kaçak seviyesi Van’da hâlâ yüzde 47’nin üzerinde. Bir başka deyişle satılan her iki sigara paketinden birisi kaçak… Oysa kaçak sigaralar toplum sağlığını da olumsuz etkiliyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin yaptırdığı "Hileli Gıdalar" araştırmasında kaçak sigaralarda kullanılan tütünün içine tahta tozu katıldığı ortaya çıktı. Buna rağmen ucuz olması nedeniyle piyasada hızla yayılan kaçak sigara dağıtımı çocuk ve gençler için de büyük bir tehlike oluşturuyor. Zira kaçak sigaralar ucuz fiyatlara ve kontrolsüz satıldığı için 18 yaş altından küçüklerin de sigaraya ulaşımını kolaylaştırıyor.

 

MÜCADELEYE DEVAM!

Öte yandan kaçak sigara karşısında önemli bir ses olan iki milyon civarısnadik esnafın sesi olan TESK, ülke ekonomisini büyük zarara uğratan, esnafın kazancına darbe vuran ve terörü besleyen kaçakla mücadele konusunda vatandaşları bilinçlendirmeye devam ediyor. Kaçakla mücadele etmenin milli bir görev olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özellikle kaçak sigara ticaretiyle mücadelede önemli başarıya ulaşıldığını belirterek, şunları söyledi: 'Kaçak sigara seviyesi yüzde 20,7'lik rekor seviyesinden, 2015'te önce yüzde 16,4'e, son dönemde de yüzde 11,7'e inmiştir. Bu son 5 yılın en düşük seviyesi. Bu düşüşün kalıcı olması halinde, yıllık ek 2 milyar liralık bir vergi kaynağı sağlanmış olacak. Mücadeleye aynen devam!' dedi. TESK tarafından; birinci adımı Mayıs-Haziran döneminde başarı ile tamamlanan 'Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!' kaçakla mücadele kampanyasının ikinci adımı Eylül ayında başlatıldı. Sokak afişleri ve posterler ile vatandaşları kaçak ürünlere karşı uyarmaya devam ettiklerini belirten Palandöken sözlerini şöyle bitirdi: 'Birliğin, kardeşliğin, sorunlarla tek vücut olarak mücadele etmenin daha da önem kazandığı bu günlerde kaçakla mücadelemiz artarak devam edecek'. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: VEYSEL İZGİ - ÖZEL

Editör: TE Bilisim