Haber-Yorum: Önder ALTINAL


 

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte yoğun bir temponun içine giren Zabıta Müdürlüğü ve zabıta ekipleri gece geç saatlere kadar çarşı merkezinde çalışmalara devam ediyor. Ramazan ayına günler kala denetimlere başlayan zabıta ekipleri bir yandan denetimleri yapmaya devam ederken diğer yandan ise gece yarılarına kadar şehir merkezinde asayişi sağlıyor ve seyyar satıcıları topluyor.

Van’ın gizli kahramanları olarak nitelendirilen ve gece gündüz demeden çarşı merkezinde vatandaşın huzuru için çaba sarf eden zabıta ekipleri Ramazan ayının gelmesi ile birlikte çoğalan seyyar satıcılar için gece yarılarına kadar çalışıyor. Sabahın erken saatleri ile birlikte iş başı yapan zabıta ekipleri iftardan sonra daha da yoğun bir temponun içine giriyor ve başta Cumhuriyet Caddesi olmak üzere tüm ara sokaklarda ve diğer büyük caddeler üzerinde bulunan seyyar satıcılara göz açtırmıyor. Caddeler üzerinde satış yapan ve halkıda rahatsız eden seyyar satıcılar durumdan ne kadar şikayetçi olsalar da zabıtaların bu çalışmaları halk tarafından olumlu olarak karşılanıyor.

HİÇBİR GÜVENCELERİ YOK!

Gece gündüz demeden çalışmalara devam eden zabıta ekiplerinin hiçbir güvenceleri de bulunmuyor. Cadde üzerinde seyyar toplayan zabıtalar yeri geldiğinde küfür yiyor yeri geldiğinde darp ediliyorlar yeri geldiğinde de dayak yiyorlar. Tüm bunlar olmasına rağmen ve bir gün başlarına kötü bir iş geleceklerini bildikleri halde zabıta ekipleri yılmıyorlar yapılan küfürlere kulak asmıyor ve işlerini yapmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde bu olaylardan birine maruz kalan zabıtalar Sanat Sokağı üzerinde bulunan seyyar satıcıyı kaldırmak isteyen zabıta satıcının saldırısına uğradı ve başına darbe aldı. Tüm bunlar olurken zabıta ekibi canını dişine takarak yine işini yaptı ve olay yerinden ayrıldı. İşte tüm bu olaylar yaşanırken ve bir gün belki de kim vurdu ya gidecek olan zabıtaların sağlam bir güvenceleri ve verecekleri bir tepki de bulunmuyor. Tüm bu zorluklara rağmen çalışan ekipler ise akşam evine ekmek götürmek ve her ne olursa olsun yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyorlar.

MESAİ ÇIKIŞI KOLASINA MAÇ

Geçtiğimiz günlerde yine akşam saatlerinde seyyar satıcıları toplayan zabıta ekibi gece yarısından sonra (Saat: 24.00) mesai bittikten sonra mahalledeki çocuklarla top oynayıp ter attılar. İftardan önce iş başı yapan hattı iftarını bile çarşı merkezinde yapan zabıtalar gece geç saatlere kadar şehir merkezinde asayişi sağlıyor. Geçtiğimiz akşam yine geç saatlere kadar çarşı merkezinde çalışma yapan zabıta ekipleri mesai saatinin bitmesi ile birlikte dağılmaya başlarken mahallede top oynayan çocuklara eşlik edip top oynadılar. Çocukların isteği üzerine kolasına maç yapan zabıtalar açı 5-3 kazanarak kolayı kazanan taraf oldu. Ancak ilk başta da dediğimiz gibi halkın gizli kahramanı olan zabıtalar maçı kazanmalarına rağmen çocuklara kola ısmarlayıp bir kez daha hem halkın hem de çocukların gönlünde taht kurmasını bildiler. Bu kadar yorgunluğa rağmen çocuklara bir araya gelerek top oynayan ekip çocukların yüzündeki gülümseme ile bu yorgunlukları bir kenara kaldı ve doyasıya eğlendiler.

ZABITALARDAN ÇOCUKLARA DOSTLUK KOLASI

Maçtan sonra zabıta ekibiyle beraber kola içen çocuklar oynadıkları futboldan ve geçirdikleri zamandan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Mahalledeki çocuklar şunları söylediler: “Biz her akşam sahur vaktine kadar burada arkadaşlarımız ile beraber top oynayın eğleniyor. Bu akşam zabıtadaki abilerimiz ve amcalarımız işleri bittikten sonra burada geçerken bizde kendilerine maç yapalım dedik. Bizden büyük olmalarına rağmen kolasına maç yapmak istedik ve oynak. Maçta zabıtadaki amcalarımız ve abilerimiz kazandı. Biz kolayı almak istedik ancak onlar bırakmadılar ve bize kola ısmarladılar. Bizlerde bundan çok memnun olduk. Kendileri ile maç yapmak bizi gerçekten mutlu etti. Biz her akşam buradayız. Dileriz ki bir akşam daha işleri bittikten sonra buraya gelirler ve bu seferde biz onlara kola ısmarlamak şartıyla maç yaparız.”

Editör: TE Bilisim