Van'ın Erciş ilçesinde dolmuş şoförlüğü yapan Nefise Alkan, mesleğinin tüm zorluklarına rağmen ekmeğini yollarda kazanıyor.

 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden 3 yıl önce Erciş'e gelen 42 yaşındaki Alkan, burada 2 yıl minibüs şoförlüğü yaptıktan sonra, dolmuşta çalışmaya başladı. Mesleğinin zorluklarına rağmen günün büyük bölümünü direksiyon sallayarak geçiren Alkan, verdiği hayat mücadelesiyle takdir topluyor.

 

Alkan, kadın olmanın dezavantajlarına rağmen şoförlük yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi. Bunun için çok çaba harcadığını anlatan Alkan, "Ayaklarımın üzerinde durabilmek ve kimseye muhtaç olmamak için şoförlük yapıyorum." dedi.

 

Alkan, şoförlük yaptığı sürede her gün farklı bir olayla karşılaştığını anlatarak, şöyle devam etti: "Bir gün seyir halindeyken yol kenarındaki bir aile şaşkınlıkla bana bakmaya başladı. Daha sonra dolmuşa bindiler. İlk defa bir kadın dolmuş şoförü gördüklerini ve şaşkınlıklarının bu yüzden olduğunu söylediler. Biraz sohbet ettikten sonra beni tebrik edip arabadan indiler. Bu da beni mutlu etti. Böyle olaylar hayatımın bir parçası oldu. Bizim durağın yanında bir çay evi var. Kadınlar oraya girip çay içmiyorlardı. Ben buraya geldikten sonra artık kadınlar da orada oturup çay içebiliyorlar."

 

Alkan, kadınlara imkan verilirse başaramayacakları hiçbir şey olmadığını ifade etti.

 

Toplumda bazen, "Sen kadınsın evinde otur", "Bu işi yapamazsın" diyenlerin olduğunu vurgulayan Alkan, "Hayattan korkmamak, 'Ben bu işi yapsam acaba ne olur, kim ne der?' diye bakmamak gerek. İnsan şerefiyle, adabıyla çalıştıktan sonra yapamayacağı iş yoktur. Kadın da erkek gibi her işi yapabilir. Hatta daha iyisini yapabilir." diye konuştu.

 

YOLCULAR TAKDİR ETTİ

Dolmuş yolcularından Sefer İşleyen, bir kadının kendi ekmek parasını kazanmasının güzel bir davranış olduğunu dile getirdi.

 

Alkan'ı dolmuş kullanırken ilk gördüğünde oldukça şaşırdığını ifade eden İşleyen, "Nefise bizim mahallenin hattında çalışıyor. Kendisiyle gurur duyuyorum. Erkek şoförlerden daha vicdanlı. Yaşlı biri araca  bindiğinde istediği yere bırakıyor. Erkek şoförler genelde bunu yapmıyor. Ben kendisini her zaman takdir ettim." dedi.

 

Yolculardan Süheyla Hancı, Alkan'ı ilk gördüğünde hem şaşırdığını hem de gurur duyduğunu anlattı.

 

Dolmuş şoförlüğü yapan bir kadını görmenin kendisini de cesaretlendiğini vurgulayan Hancı, "Ben de çalışıp paramı kazanmak, kızlarımın da kimseye muhtaç olmadan ayakları üzerinde durmalarını çok isterim." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim