İpekyolu İlçesi Esendere Mahallesi'nde yaşayan inşaat işçisi Hamza İtah'ın 4 çocuğundan Necdet İtah, 4 yaşında obezite hastası oldu. Kilosu nedeniyle hiç okula gidemeyen İtah en son 160 kiloya ulaşınca, Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde yoğun bakıma alındı. Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde yoğun bakımdayken Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesiyle geçen yıl 18 Şubat'ta ambulansla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.

Necdet İtah'a burada yapılan tetkiklerin ardından, 2014 Mart ayı başında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kapalı yöntemle tüp mide ameliyatı yapıldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Yağmurlu, bu ameliyatın Türkiye'de bu yaşta bir çocuğa da ilk defa yapıldığını söyledi. Midesinin yüzde 70'i alınan İtah'ın ameliyatı başarılı geçince kilo vermeye başladı. Oğlunu 4 yaşından beri sürekli doktora götürdüklerini fakat hiçbir çare bulamadıklarını anlatan baba Hamza İtah, aşırı kilosu nedeniyle tedaviye götürülmesinde bile zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.

HAYATA BAĞLANDI

Obezite hastası olan İtah, yapılan ameliyatın ardından 160 kilodan 95 kiloya düşerek hayata bağlandı. Çok küçük yaşta obezite hastası olan İtah, yaşıtları gibi okula gidemiyor. Fakat artık rahatlıkla dışarı çıkıp oyun oynayabiliyor. Doktorunun önerilerine de uyan İtah sürekli yürüyüş yapıp, haftada bir günde sağlık ocağına gidip tartılıyor. Geçen yıl aşırı kilosu nedeniyle konuşma güçlüğü de çeken İtah, artık okula da gitmek istiyor. İtah, "Çok rahatım artık. Kendimi iyi hissediyorum. Rahat uyuyabiliyorum. Sürekli arkadaşlarımla dışarıda oyun oynuyoruz. Doktor yürüyüş yapmamı söylemişti. Arkadaşlarımla sürekli yürüyüş yapıyoruz" diye konuştu.

ANNE: ARTIK YÜZÜMÜZ GÜLÜYOR

Anne Kemaliye İtah da artık yüzlerinin güldüğünü söyledi. Anne İtah duygularını şöyle dile getirdi:

"Şükürler olsun ki artık yüzümüz gülüyor. Oğlumun dışarıda yaşıtlarıyla oynaması bizi çok mutlu ediyor. Oğlum yatağa bağlıydı ve en son yoğun bakıma kaldırıldığında umudu kesmiştik. Nefes alamıyor, konuşamıyor hatta artık yemek bile yiyemiyordu. Ama yapılan ameliyatın ardından oğlum hayata bağlandı. Onu dışarıda arkadaşlarıyla oynarken görmek bizi çok mutlu ediyor."

Gülay KUYUCU- Murat ÇAĞLAR/VAN, (DHA)

 

Editör: TE Bilisim