Van’da geçen yıl açılışı yapılan 'Geri Gönderme Merkezi'nde, 1 yıl içinde Bin yabancının '5 yıldız' konforunda ağırladığı belirtildi. Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü Süleyman Özgür Özdamar, kaçak yollardan gelen yabancıların merkezde çok iyi ağırlandığını, polis ailelerinin de merkeze katkı sunduğunu söyledi. Özdamar, “Polis ailelerinin verdiği kıyafetlerle 'Giyim bankası' oluşturduk. Her yaştan insanın giyeceği kıyafetlerin bulunduğu odada kaçak göçmenler giysi ihtiyaçlarını gideriyor” diye konuştu.

Ülkelerinden farklı nedenlerle kaçarak üçüncü bir ülkeye gitmek için kaçak yollarla Van'a gelen kaçak göçmenler, Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan oldukça konforlu Geri Gönderme Merkezi'nde ağırlanıyor. İçişleri Bakanlığı'nın çalışması ile geçen yılın Kasım ayında açılışı yapılan ve 16 bin metrekare alan üzerine inşa edilen 2 katlı binada 400 kişi kalabiliyor. Türkiye'de sayılı olan Geri Gönderme Merkezi'nde yabancılar için her imkân düşünüldü. Geri Gönderme Merkezi'nde spor alanları, revir, kantin odası, televizyon izleme odası, çamaşırhane, mescit bulunurken; kaçak göçmenlerin bütün ihtiyaçları da bu merkez tarafından karşılanıyor.

BİR YILDA BİN KAÇAK AĞIRLANDI
Özellikle İran, Pakistan, Afganistan gibi Asya ülkelerinden gelen kaçak göçmenler ülkelerine gönderilene kadar bu merkezde ağırlanırken uzak noktada bulunan bir Afganlı sığınmacının maliyeti ülkesine dönünceye kadar yaklaşık 3 bin doları buluyor. Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü Süleyman Özgür Özdamar, merkezin 1 yıl önce açıldığını ve bu süre içinde Bin kaçak göçmeni ağırladıklarını söyledi. 

POLİS AİLELERİNDEN DESTEK
Geri Gönderme Merkezi'nde, polis ailelerinin kullanmadığı giysilerinin toplandığı odada her yaştan insanın giyeceği kıyafetler bulunuyor. Kaçak yollardan gelen göçmenler, buraya gelip kıyafet ihtiyaçlarını da karşılıyor. Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü Özdamar, şöyle konuştu:
“Kaçak göçmenler ve aileleri yakalandıktan sonra bu merkeze getiriliyor. Ülkelerine gönderilinceye kadar burada misafir ediliyor. Bütün ihtiyaçları burada karşılanırken, polis ailelerinin desteği ile toplanan kıyafetler yine merkezdeki bir odada toplanıyor. Kaçak göçmenler burada ihtiyaçlarına göre kıyafet alıp ihtiyaçlarını gideriyor.”

 

Editör: TE Bilisim