Van’ın halk arasındaki tabiriyle 12 ayda sadece 3 ay yaşanan yaz dönemini geride bıraktık bırakacağız.

2019 Kışının sona ermesinden itibaren tüm seyahat acenteleri, tüm otelciler, tüm işletmeler yüksek beklentilerle yolunu gözledikleri yaz sezonuna tüm hazırlıklarını tamamlayarak girdiler.

2018 yılı içerisinde Van’a toplam 232 Bin 202 kişi Kapıköy Sınır kapısı üzerinden giriş yaptı.

Elbette ki tahmin edeceğiniz gibi bu rakamın büyük bir kısmı olan 231 Bin kişisi İranlılardan oluşuyordu.

Bu sene ise Ocak ve Ağustos ayları itibari ile kentimize giriş yapan konuk sayısı 129 Bin 933 kişi oldu.

Nerdeyse yarı yarıya bir düşüş var diyebilirsiniz fakat bu rakam son 4 ayın verilerini içermiyor.

Rakamların aylık dağılımlarına bakıldığında ise her ay ortalama 16 Bin ziyaretçi kentimize giriş yapmış.

Eldeki veriler göz önünde bulundurulduğunda; aynı ivme ile devam edildiği takdirde 2019 yılının son ayında 200 Bin ziyaretçi sayısına ulaşabileceğimizi görebiliriz.

Yaz dönemini geride bırakıyoruz dedik…

Fakat dikkat edin turizm sezonu kapandı, ziyaretçi sezonu kapandı gibi tabirleri özellikle tenzih ederek lügatlerden çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu noktada turizmin diğer aylara oranla yaz aylarında görmüş olduğu yoğunluk oranlarını es geçemeyiz fakat ‘Kış turizminin’ de son dönemlerde ne kadar önem kazandığının bilincinde olmalıyız.

Kars, Erzurum, Ardahan örneklerine bakılacak olursa Kış turizminin bu şehirlerde ne kadar büyük bir önem arz ettiğini ve bu şehirlerin kış turizmi noktasında yapmış oldukları çalışmalara sayısız örnekler verilebilir.

Aynı durum Van için de geçerliliğini korumalı ve söz konusu çalışmalar emsal alınarak bunların daha da ötesinde girişimler adeta Doğu’nun son dönemlerdeki parlayan yıldızı haline gelmiş olan kentimizde de hayata geçirilmeli.

Evet, son dönemlerde kente yapılan ziyaretler, önemli finansal yatırımlar ve son olarak da dün gerçekleştirilen DOĞUSİFED ve TÜSİAD iş adamları buluşması tüm Türkiye’deki gözlerin bir anda Van’a çevrilmesini sağladı.

Kentte oluşan hareketlilik fuarlar ve benzeri organizasyonlar ile de süslenince kente gelmeyi düşünen ziyaretçiler adeta bir merak içerisinde Van’ın gündemini takip eder oldu.

Demem o ki gündemin bir ucundan yakaladık, Van kelimesi son zamanlarda dillere pelesenk bir hal aldı.

Bunu fırsata çevirmesi gereken ilk merkez de kentte turizm adına söz sahibi olan kişi ve kurumlar olmalıdır.

Yaz dönemi bitti, turizm sezonu kapandı düşüncesi ile kabuklarımıza çekilecek olursak popülaritemizin arttığı son dönemde kış turizmi için mükemmel bir fırsatı kaçırmış oluruz.

Naçizane fikrim; adımızın birçok yerde anıldığı böyle bir dönem içerisinde Abalı Kayak Merkezi gibi sezonun trendi haline gelmiş olan ‘Doğu Ekspresi’ gibi avantajlarımızı kullanıp, Van’ın Kışın da görülmesi, ziyaret edilmesi gereken bir yer olduğu fikrini bilinçlere yerleştirmeliyiz.

Kış turizmine -Yaz dönemine nasıl heyecanla girdiysek ve kente ziyaretçi çekebilmek adına çaba sarf ettiysek- çaba sarf etmeli, aynı heyecanı taşımalıyız.

Kıssadan hisse, Yaz bitti ama bu turizm adına söz sahibi olan hiç kimsenin geriye çekilip 2020 Yazını beklemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Tam aksine şahsi menfaat yerine şehrin menfaatini düşünen herkesin yaz sezonuna girişteki gibi atağa kalkması tanıtımlarda bulunması gerekiyor.

Son olarak atasözünde olduğu gibi;

“Abdala(derviş) kar yağıyor demişler, titremeye hazırım demiş.”

İşte bizde bu derviş misali davranalım; eğer içinde bulunduğumuz şartlar bize Kışı sunuyorsa bizde Kış için çalışalım.

Vesselam…