ŞEHRİVAN HABER - Son haftalarda yeniden uçuş ve ulaşım sorunu ile gündeme gelen Van için önemli girişimlerden birisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapıldı.

Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs’ta Van’dan seçilen milletvekillerinden birisi olan Sinan Çiftyürek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Van’ın önemli sorunlarına dikkat çeken bir basın toplantısı düzenledi.

Van’ın son haftalarda gündemden düşmeyen uçuş konusu başta olmak üzere önemli sorunlarını gündemine alan Çiftyürek, Kapıköy Sınır Kapısı ve konsolosluk gibi konulara da değindi.

ÇİFTYÜREK: VAN’A KARŞI NEGATİP AYRIMCILIK VAR

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek TBMM’de düzenlendiği basın toplantısında, Van’da yaşanan önemli sorunlara değinerek kente yönelik ayrımcı politikalar uygulandığını ifade etti. Kente ile ilgili ayrımcı politikanın bitmesi gerektiğine işaret eden Çiftyürek, Milletvekili Mahmut Dindar, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç ve Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar’ın da eşlik ettiği basın toplantısında Van’ın bölgedeki konumu itibariyle bir çekim merkezi olduğu ancak buna karşı Van’a yönelik negatif ayrımcılık uygulanarak gelişiminin engellendiği ifade etti.

İYİ Parti'de Dervişoğlu dönemi başladı: Müsavat Dervişoğlu kimdir? İYİ Parti'de Dervişoğlu dönemi başladı: Müsavat Dervişoğlu kimdir?

ÇİFTYÜREK: VAN UÇAK SEFERLERİ ARTIRILMALI

Van’ın kalkınmasının aynı zamanda serhat bölgesinin kalkınması olacağını ifade eden Çiftyürek; “Van’ın çok güçlü doğal kaynakları bünyesinde barındırdığını, ender bulunan yaz ve kış turizmine sahip bir kent olduğunu, Van Gölü’nün dünyada ender gözlenen göller arasında bulunduğunu belirtti. Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Van’ın bütün bu doğal ve coğrafi zenginliğine karşı yoksulluğa terk edildiğini ifade ederek, Van’la ilgili bazı verileri paylaştı. Sinan Çiftyürek, Van’ın yaklaşık 1 milyon 150 bin nüfusu olduğunu, koronavirüs pandemisi öncesi Van’a yaklaşık 20-23 yurtiçi uçak seferinin düzenlediğini ancak bugün bunun 9 ile 12 arası sefere düştüğünü, Van’dan daha küçük olan 800 bin nüfuslu Trabzon’a uluslararası 25, yurtiçi 45 uçak seferi düzenlediğini belirterek, Van’ın uçak seferlerinin arttırılması gerektiğini söyledi.

“KONSOLOSLUK VAN YERİNE TRABZON’DA, NİYE BU AYRIMCILIK?”

Van’ın İran ile binlerce yıllık tarihi, kültürel, coğrafi ve siyasi bağının bulunduğunu söyleyen Sinan Çiftyürek, buna karşı İran Konsolosluğu’nun Van yerine Trabzon’da açıldığını, Van’a gelen İranlı turistlerin Türk Hava Yolları tarafından düzenli olarak, haftada üç gün Trabzon’a taşındığını ifade ederek iktidara ‘Niye bu ayrımcılık?’ sorusunu yöneltti. Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Van’ın İran’a bulunan iki sınır kapısından birinin kapatıldığını, açık olan Kapıköy sınır kapısının ise bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle halk için tam bir işkenceye dönüştürüldüğünü ifade etti.

KAPIKÖY’ÜN ALT YAPISI GÜÇLENDİRİLMELİ

Sinan Çiftyürek yüzyıldır Van’a yönelik negatif bir ayrımcılığın uygulandığını, bunun Van’da siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak büyük hasarlara yol açtığını, bu ayrımcılığa son verilmesi gerektiğini belirtti. Çiftyürek basın açıklamasını, “Van’a yönelik ayrımcılığa son verilmeli, uçak seferlerinin artırılmalı, Kapıköy sınır kapısı iyileştirilmeli ve ihtiyaca cevap verecek düzeyde alt yapısı güçlendirilmeli, Gelincik sınır kapısının tekrar açılmalı, uçaklarda Kürtçe anonsların yapılmalı.” Dedi.

Editör: Ömer Aykaç