Adıyaman'daki olaya ilişkin Valilik'ten açıklama Adıyaman'daki olaya ilişkin Valilik'ten açıklama

ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM - NECMETTİN DURSUN

Son yıllarda Van’da görev yapan birçok vali ve yönetici kentteki görev sürelerinden sonra devletin üst kademelerinde ve ülkenin önemli şehirlerinde görev almaya başladı. Van’daki görev süreleri uzun ya da kısa sürmesi fark etmeyen yöneticiler devletin önemli kademelerinde görevlendiriliyor. Son dönemlerde özellikle Valiler ve Vali Yardımcıları ve kaymakamlar bu noktada önemli görevlere atandı. 1996 yılında Van’da görev yaparken aday gösterilip milletvekili olarak da kentte görev yapan Mahmut Yılbaş’tan ile başlayan süreç sonraki birçok isimle devam ederken son 20 yılda da Van’da görev yapıp bakan yardımcılığı, genel müdürlük, milletvekilliği ve belediye başkanlığı yapan birçok isim oldu. Bir dönemin valileri olan Mehmet Emin Bilmez, Murat Zorluoğlu, İbrahim Taşyapan, Münir Karaloğlu gibi isimler son dönemlerin önemli görev alan yöneticileri arasında yer aldı.

ESKİ VAN VALİLERİ ÖNEMLİ GÖREVLERE ATANIYOR

Devletin önemli kademelerinde atamalar ve görev değişiklikleri gerçekleşirken yolu Van’dan geçen isimler önemli görevler almayı sürdürüyor. Özellikle son dönemlerde bu sayı artarken sadece birkaç içerisinde geçmişte Van’da görev yapan Münir Karaloğlu, İçişleri Bakan Yardımcılığı görevine, Mehmet Emin Bilmez, İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, İbrahim Taşyapan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bu isimlerin dışında geçmişteki birçok isim de Van’dan sonra önemli makamlarda bulunmuşlardı.

MÜNİR KARALOĞLU EFSANESİ SÜRÜYOR

Van’da 2009-2013 yılları arasında görev yapan ve adından en çok söz ettiren valilerden birisi olan Münir Karaloğlu, geçtiğimiz haftalarda 3 sayılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan atamalar kapsamında İçişleri Bakan Yardımcılığı görevi aldı. Van ile en çok özdeşleşen ve yaptığı yatırımlar ile adını Van’da unutturmayan isimlerden birisi olan Karaloğlu, Van depreminde de Van’da görev yapıp Van’ın yeniden inşasına katkı sunan yönitcilerden birisi olmuştu.

VAN’DAKİ BİRLİKTELİK DİYARBAKIR’DA DA DEVAM ETTİ

Van’daki başarılı yönetimi sonrasında önce Bursa sonra Antalya valilikleri görevine atanan Karaloğlu 2020 yılında ise Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak Diyarbakır’da görev yaptı. Diyarbakır’da da kısa sürede Diyarbakırlılar’ın sempatisini kazanan isim olan Karaloğlu, 2022 yılında mülkiye başmüfettişliğine alınmıştı. Diyarbakır’dan ayrılırken hatırı sayılır bir katılım ile duygusal şekilde uğurlanması ile de dikkat çekmişti. Her dönem adından söz ettiren isim olmayı başaran Karaloğlu, İçişleri Bakanlığı’nda en önemli görevi alan isimlerden oldu.

 

VAN SAHİL YOLU’NUN MİMARI ARTIK İLLER İDARESİ’Nİ YÖNETECEK

Vali Ozan Balcı’dan önce Van’da görev yapan Vali Mehmet Emin Bilmez de son dönemki atamalarla birlikte İller İdaresi Genel Müdürü olarak görevlendirildi. Bilmez, 2018-2022 yılları arasında Van Valisi olarak görev yapmıştı. Van’da Sahil Yolu Projesi’nin başlamasını sağlayan isim olarak öne çıkan Bilmez da diğer bazı isimler gibi kenti yakından tanıması, kente hâkim olması noktasında öne çıkmıştı.

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ ESKİ VAN VALİSİ TAŞYAPAN’A EMANET

Son 20 yılda Van’da görev yapan ve son atamalarla önemli bir görev alan isim de eski Van Valisi İbrahim Taşyapan oldu. İbrahim Taşyapan 2015 – 2017 yılları arasında Van Valisi olarak görev yapmıştı. 21 Haziran 2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan valiler kararnamesi ile Merkez Valiliğine çekilen Taşyapan verilen uzun bir aranın ardından önemli bir göreve atanan isimler arasında yer aldı.

VAN VALİLĞİ’NDEN İSE TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA: MURAT ZORLUOĞLU

2017 yılında Van’a Vali olarak atanan Murat Zorluoğlu, Van’da en kısa süre görev yapıp en çok konuşulan Valiler’den birisi oldu. Kentte görev yaptığı iki yılda birçok projenin başlatılmasını sağlayan, vatandaş ile bir bağ yakalayan ve Vanlı’nın gönlüğünü kazanan Zorluoğlu, bu çıkışın neticesinde 2019 yerel seçimlerde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak siyasete davet edildi. Trabzon’da rekor oyla seçilen ve memleketi Trabzon’da devasa yatırımların öncüsü olan Zorluoğlu, Van’da yakaladığı ilgi ve alakayı Trabzon’da da kazanmayı sürdürdü. 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan Zorluoğlu’nun adaylığını “Trabzon Belediye Başkanlığı için Van Valimiz Murat Zorluoğlu’nu aday gösteriyoruz. İnşallah Van’da gösterdiği gayretleri Trabzon’da gösterir.” İfadeleri ile duyurmuştu.

VALİ YARDIMCILIĞINDAN TBMM’YE: ATAY USLU ÖNCE DAİRE BAŞKANI OLDU SONRA VEKİL

Van’da görev yapıp önemli kademelerde yer alan isimlerden birisi de üç dönemdir Antalya’dan seçilen Milletvekili Atay Uslu. Vali Münir Karaloğlu’nun da bir dönem çalıştığı ekipte Vali Yardımcısı olarak çalışan ve Van’ın büyükşehir olma sürecini yöneten isimleden olan Uslu, Van’dan sonra önemli bir atama almıştı. Van depreminde sürecinde de Vali yardımcısı olan ve Van Deprem Koordinasyon Merkezi Yöneticiliğini yürüten Uslu 2013 yılında İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi başkanı olarak Ankara'ya atanmıştı. Uslu daha sonra da 26, 27 ve 28’inci dönem Antalya Ak Parti Milletvekili olarak seçildi. Uslu hala Antalya milletvekilliği görevine devam ediyor.

EDREMİT’TE UNUTULMAZ İŞLER YAPAN ÇİÇEKLİ DE ANTALYA’DA

Van’daki görev süresinin ardından Türkiye’nin önemli kentlerinde görev alan isimlerin tercih edildiği illerin başında Antalya gelirken, Atıf Çiçekli de bu il ile mükafatlandırılan Vali yardımcılarından birisi oldu. Murat Zorluoğlu’nun Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan yardımcısı olduğu dönemde Van’da kaymakamlıklar, vali yardımcılığı ve son olarak Edremit Kaymakamlığı yapan Çiçekli, Edremit’in şu anki görünümünün ve imarının mimari olmuştu. Sahil Projesi’ni hayata geçiren ve Edremit’i onlarca yıllık işgalden kurtaran Çiçekli, Van’dan sonra Antalya’ya, Münir Karaloğlu’nun yardımcılığı görevine atanmıştı. Uzun süre Van siyasetinde de adı sıkça geçen Çiçekli, buna rağmen herhangi bir adaylık başvurusu yapmamıştı. Çiçekli, Antalya’daki görevine hala devam eden isimler arasında.

VALİLİK’TEN VEKİLLİĞE GEÇEN İLK İSİMMAHMUT YILBAŞ O LMUŞTU

Vali iken siyaset mecrasına giden yolda öncü olan isimler arasındaki en önemli isim Mahmut Yılbaş olarak biliniyor. 1941, Mersin doğumlu Yılbaş; Ağın, Of, İmranlı Kaymakamlıkları, Mülkiye Müfettişliği, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı ve başkanvekilliği’nden sonra Van Valiliği görevi yaptı. Bu görevin ardından da 1996 yılında Van’dan milletvekili seçildi. Yılbaş, 1996 yılında DYP’den seçilen milletvekili seçilenler arasında yer aldı.

Editör: Necmettin Dursun