Dolandırıcılar boş durmuyor. Her yeni gün bir yöntem buluyorlar. Bu yöntem öğrenilince yeni yöntemi öne sürüyorlar. Bu arada bir sürü kardeşimiz dolandırılıyor. Dolandırılan arkadaş hiç vakit kaybetmeden bu yöntem ile ilgili sosyal medya hesaplarında ve arkadaşlarının sosyal medya hesabına paylaşırsa bu yöntem yayılır ve dolandırıcılık nispeten de olsa engellenir.

Devletimiz özellikle 2. el araç satışlarında bunu kısmen engellemek için Güvenli Araç Satış Sistemi geliştirmiş. Ancak nedense bu yöntemi çoğu kimse bilmiyor.

Türkiye Noterler Birliği ile Bankalar arasında imzalanan protokol ile 2. El araç alım satım işlemlerinde paranın güvenli bir şekilde verilip alınması sağlanmıştır.

Bu protokol ile araç devri işlemlerinde; hem alıcının hem de satıcının banka aracılığı ile talep etmesi şartıyla küçük bir ücret karşılığında güvenli alım satım işlemleri yapılabilmektedir.

Yaklaşık bir yıldır yürürlüğe koyulan bu işlemi maalesef çoğu kimse bilmiyor. Buda dolandırıcıların işine geliyor. Bu işlem çok basit bir şekilde oluşturulmuş. Kullanabilmek için bilgisayar uzmanı olmaya gerek yok. En kötü ihtimalle bankanıza başvurduğunuzda bankanız size yol gösterecektir.

Aşağıda vereceğimiz bilgileri öğrendiğinizde yaymaya çalışalım ki mağduriyetleri asgariye indirmeye katkımız olsun. Sistem nasıl işliyor?

Araç Sahibi Başvurusu:

Satıcı, hesabının olduğu bankaya müracaat ederek veya mobil bankacılık veya internet bankacılığı aracılığıyla Güvenli Araç Satış Sistemine giriş yapar. (Herhangi banka olabilir) Ancak satıcının bu sistemden faydalanabilmesi için işlem yapacağı bankanın müşterisi olmak zorunda; ancak alıcının böyle bir zorunluluğu yoktur. Herhangi bir bankada hesabının olması yeterlidir.

1. Sisteme giriş:

-Sisteme giriş için Araç Sahibi T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası yazar.

-Satıcıya ait cep telefonu bilgisini girer.

2. T.C. Kimlik Numarası ile giriş yapılmış ise ruhsat sahibine ait Ad Soyad girişi yapılır.

3. Araç Plaka No ve aracın anlaşmaya varılan satış parası girilir.

4. Ruhsat sahibine ait hesabın müşterek olmaması, Ruhsat Sahibi Ad Soyad/Unvana ait olması gerekmektedir.

5. Alıcıya ait telefon numarası ve varsa e-posta bilgileri girişi yapılır.

6. Bilgilendirme formları okunarak onaylanır.

7. Oluşturulan başvuruya ait referans numarası sistem tarafından satıcı ve araç alımını yapacak kişiye SMS ile iletilir. Başvurunun oluştuğu günün ertesi iş günü mesai sonuna kadar Noterde tescil işlemi gerçekleştirilmelidir. Tescil işlemi gerçekleştirilmez ise başvuru otomatik iptal edilir. Referans numarasına ait Banka hesabına gelen bir ödeme var ise gönderene iade edilir.

8. Tescil işlemi tamamlandığında tarafınıza gönderilecek tutar içerisinden hizmet bedeli tahsil edilecektir (20 TL civarında).

Alıcı Başvurusu

Alıcı Güvenli Araç Satış Sistemine kendisine iletilen referans numarası ile giriş yapar.

Araç plakası, Güvenli Ödeme tutarı ve Satıcı bilgileri alıcı tarafından kontrol edilir.

Araç tescilinin gerçekleşeceği kişiye ait yani aracı alan kişiye ait T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası bilgisi girilir.

Araç tescilinin gerçekleşeceği kişiye ait Ad Soyad girişi yapılır.

Güvenli ödeme tutarının banka hesabına gönderileceği araç tescilinin gerçekleşeceği kişiye ait hesap bilgileri girilir.

Başvuru onaylanır.

Adına araç tescili yapılacak kişi tarafından banka hesabına açıklamasına referans numarası belirtilerek Güvenli Ödeme yani satış için anlaşma yapılan tutarı gönderilir.

Beyan edilen hesap bilgilerinde yer alan kişi bilgileri ile aracın tescil edileceği kişi bilgileri aynı olmalıdır. Bilgilerin uyumsuzluğu halinde tutar iade edilir.

Ödemenin Bankamız hesabına geçtiği başvuru sahibi ve başvuruyu onaylayan kişiye SMS ile bildirilir.

Tescil İşlemi

Aracın alıcı adına tescili için ruhsat sahibi veya adına yetkili kişi ile aracın adına tescil edileceği veya adına yetkili kişi Notere başvurur.

Noterde referans numarasına ait güvenli ödeme sorgulanır ve tescil işlemine başlanır. Tescil işlemine başlandığında ödeme bankaca yatırılan para bloke edilir.

Noter tarafından tescil işlemi gerçekleştiğinde Bankanız ödemeyi, Satıcıya ait hesaba gönderir.

Bu konuda Adalet Bakanlığımızın yaptığı animasyon videosunun linkini aşağıya çıkardım.

İki linkte aynı videoyu gösteriyor.

Not: Youtube’ ye Güveni Araç Satış Sistemi yazarsanız bu video bir şekilde karşınıza çıkar. Dahası bu konuda yol gösterici ayrıntılı video çeken güzel insanların da çalışmaları var.

https://youtu.be/VFG01VsN_9s

https://twitter.com/adalet_bakanlik/status/1294589815518900226?t=9TRe0JI2IfMFrOQBBEdqwA&s=19