ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Son zamanlarda tartışılan kuraklık konusu konuşulurken, sorunun çözümü içinde çalışmalar sürüyor. Suyun bu kadar önemli olduğu bir dönemde Van’ın Başkale İlçesine bağlı Köprü Ağzı Köyü’nde gelişigüzel akan şebeke su sorunu yaşanırken, köy sakinlerinin de mağduriyetleri devam ediyor. Köy halkı adına Şehrivan’a konuşan Necmettin Hacan, herkesin isyanı bu sorunun derhal çözülmesi yönünde diyerek yetkililerden çözüm beklediğini aktardı.

Tüm dünya da olduğu gibi Türkiye ve Van’da da kuraklık sorunu ile ilgili mücadele için çalışmalar sürerken, uzmanlar tarafından da sorunun daha da büyümemesi için çağrılar devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) düzenli olarak yayınladığı kuraklık raporunda Van, şiddetli kuraklık yaşarken, Başkale İlçesine bağlı Köprü Ağzı köyünde ise iki yıldır gelişigüzel dökülen su sorunu yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda yetkili bir firma tarafından yapılan şebeke su hattının tamamlanmadan bırakılmasından şikayetçi olan köylüler, kuraklıkla mücadele edilen günlerde şebeke suyunun bir an önce düzeltilmesini istiyor. Köyde içme suyunu taşıyan boruların su sızdırmasından ve suyun boş yere akmasından çağrıda bulunan köylüler, yetkililerden çözüm bekliyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş bildiren Necmettin Hacan, köy halkı adına konuştuğunu ifade ederek şunları anlattı: “Kuraklıkla mücadele edilen günlerde suyun israf edilmesine tepki gösteren köylüler, köye şebeke suyu taşıyan içme su hattının yüklenici firma tarafından gelişigüzel bırakılıp köy halkı ciddi anlamda mağdur edildi.” Cümlelerine yer verdi.

BAŞKALE’DE BÜYÜK SU SORUNU VAR

Başkale ilçesinin Köprüağzı Köyü’nde yaşanan sorunları köy halkı adına dile getiren Necmettin Hacan, şunları söyledi: “Su sorunundan dolayı köylünün hali perişan, şebeke suları iki sene önce yetkili bir firma tarafından yapılmış. Hatta yapımı tamamlanmadan öylece bırakılıp gidilmiş. Bu büyük bir sorun. Çünkü biliyorsunuz ki dünyada küresel ısınma yaşanmaktadır. Her taraftan kuraklık için çağrılar devam ediyor. Su olmadan yaşam olmaz, su bizim her şeyimizdir. Ancak ne yazık ki kendi sularımıza bile sahip çıkmıyoruz. Yıllardır devam eden bir sorun var ama kimse ilgilenmiyor. Sesimizi duyurmak için sizinle iletişime geçtik. Yetkililer her gün televizyonlarda yol yaptıklarını çalıştıklarını söylüyorlar. Uzaktaki köylerin halini de bilmeleri gerekiyor. Çünkü buradaki köylüler çok mağdur ve mağduriyetlerini dile getiremiyorlar.”

KÖY HALKINDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Van’da kuraklığın hatta safhada olduğunu vurgulayan Hacan, “Suyun boşa aktığı bir köy var ve yetkililerin bunu duymasını istiyoruz. Bir türlü yapılmayan şebeke suyu içme suyu olarak kullanılıyor. Buna bir çare bulamadıkları için su boşa akıp gidiyor. Bin nüfusluk bir köyden bahsediyoruz. Şuan o köye su gelmiyor. Kuraklıktan dolayı birçok göl kurudu. Barajlarda su kalmadı. Ancak Köprüağzı Köyü’nde bütün Van’a yetecek su var. Fakat sahipsiz. Bütün köylünün teker teker çıkıp aynı dertleri anlatmasına gerek yok. Herkesin isyanı bu sorunun derhal çözülmesi yönünde. Van’ın yetkililerine sesimizi ulaştırmanızı istiyoruz. Kentin her yerinde sorunlar mevcut ve bunlara kulak vermek çok önemli.” Dedi.

“KÖY HALKININ DERDİ BÜYÜK”

Yetkilileri ve kent yöneticilerini köye davet eden Hacan, şunları kaydetti: Buraya gelip köyün yaşadığı mağduriyeti kendi gözleriyle görmeleri lazım. Bu kadar güzel ve bol suyun boşa akması içler acısı. Köylüler yine kendi imkanlarıyla bir şekilde bu sorunu çözüme kavuşturmaya çalışıyorlar. Bir müddet suyun boşa akmasını kesiyorlar. Ancak kısa zaman içerisinde tekrar patlıyor. Köy halkının da öyle bir imkanı yok. O yüzden destek çağrısında bulunuyoruz. Çünkü patlayan su tarlalara da gitmiyor. Yani boş bir şekilde akıp gidiyor. Köy halkının derdi büyük. Keşke dertlerini de dile getirebilseler. İki yıldır bu sorunla uğraşıyorlar ama sesleri duyurmak için faaliyetlerde bulunmamışlar. Bu coğrafyanın halkı böyle. Dertleri çok olur ama sorunlarını anlatmaya gelince de sanki hiç sorunları yokmuş gibi sessiz dururlar. Böyle gelmiş böyle de geçer diyorlar ama öyle değil. Sorun varsa çözümü için çapa sarf edilmeli.”

BİN NÜFUSLUK KÖYÜN İÇME SUYU HEBA OLUYOR

Sorunların baştan salmasına tepki gösteren Hacan, “21. Yüzyılda yaşıyoruz. Bu dönemde bile sorunların dile getirilmemesi çok acı. Bunu sadece köy halkına bağlamak lazım. Kent genelinde bütün insanların dertlerini söylemediğine şahit olmuşuzdur. Biz devleti veya hükümeti suçlayacak ya da birini suçlu bulacak bir şey yapmıyoruz. Bizim şebeke sorunumuz var. Uzun bir süredir devam eden bu sorunun çözümü için görüş belirtiyoruz. Bunu köy halkı daha önceden yapmaları lazımdı. Ama kimse önemsenmeyince sorunda çözülmedi. Şebeke borularının normalde toprağın altından götürülmesi lazım. Ancak bütün borular dışarda ve üstünde toprak yok. Bir tarafı yapıyorsun diğer taraf kırılıyor. Bütün köyün içme suyu göz göre heba oluyor.” Şeklinde konuştu.  

ŞEBEKE SU BORULARI VAR AMA…

Köy sakinlerinden Enver ise şunları belirtti: “Ana şebeke boruların farklı yerlerinde 20’ye yakın patlat mevcut. Yetkili firma ihaleyi iki sene önce aldı. Yapımını tamamlamadan öylece bırakıp gitti. Boşa akan suyun haline, dışarda kalan boruların haline bakın. Böyle iş mi yapılır. Yetkililere yardım için çağrıda bulunuyoruz. İnşallah sesimizi duyup el atmaya çalışacaklar. Eğer çözüm bulunamazsa bizde savcılığa başvurup şikayette bulunacağız. Biz kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Fakat bizim yaşadığımız mağduriyetinde giderilmesini istiyoruz. Her Allah’ın günü suyu yapmaya geliyoruz. Köyden kimsede bu sorunla ilgilenmiyor. İlgi olmuş olsaydı, köy olarak bu kadar sorun yaşamazdık. 50 hanelik bir köyüz. Şebeke yerinin ne yolu var ne altyapısı var. Sonuçta burada da insanlar yaşıyor. Sorunun çözülme kavuşması için sizin aracılığınızla bir kez daha çağrıda bulunuyorum.”

Editör: TE Bilisim