ŞEHRİVAN HABER

Türkiye son birkaç haftadır felaketleri üst üste yaşarken geçtiğimiz yıl depremin yıktığı Başkale son bir hafta da sel ile yıkıldı. Depremin yaralarını bile hala saramayan ilçede aşırı yağış sonrası birkaç köyde büyük yıkımlar oldu. 6 evin yıkıldı 30’un üstünde evin hasar gördüğü sel felaketi sonrası maddi hasar büyük oldu. İlgili kurumlar bölgede çalışmalarını başlatırken büyük kayıplar yaşayan halk için afet bölgesi talepleri dillendirilmeye başladı. Hem malından hem de hayvanlarından olan köylülerin büyük mağduriyet yaşadığı sel sonrası ülke genelinde de felaketi yaşayan Başkale’ye geçmiş olsun mesajları yağdı.

Son birkaç haftadır Türkiye’nin farklı bölgelerinde büyük yıkımlar yaşatan şiddetli yağışlar bu kez de Başkale’yi vurdu... Sağanağın günlerdir devam ettiği Başkale ilçesine bağlı köylerde oluşan sel nedeniyle, 6 evin yıkıldığı 30 evde de hasarın oluştuğu belirlendi. Sel felaketinin yaşandığı köylerde büyük kayıplar yaşanırken, birçok ev, araç kullanılmaz hale geldi, yüzlerce hayvan telef oldu. Selin yol açtığı hasarı yerinde inceleyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, "Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile AFAD ekipleri inceleme yaptı. Bazı evlerin kullanılmayacak halde bazılarının da hasarlı olduğunu tespit etti.

BİR HAFTA ÖNCE BAŞLAYAN YOĞUN YAĞIŞUN BİLANÇOSU AĞIR OLDU!

Başkale ilçesinde son bir haftadır devam eden önceki gün ise aniden bastıran sağanak nedeniyle meydana gelen sel onlarca yapıyı yıkarken, sulara kapılan bir kadın ise son anda kurtarıldı. Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi’nde öğle saatlerinden sonra bastıran sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Sağanağın sele dönüşmesi sonucu sulara kapılan onlarca koyun görüntülenirken, birçok yapının ise yıkıldığı bildirildi. Sel sularına kapılan ve vatandaşlar tarafından son anda kurtarılan bir kadının yarı baygın hali ise cep telefonuyla görüntülendi. Nefes almakta zorlanan ve çamurla kaplanan kadın bir süre sonra kendisine geldi. Sel sularına kapılan bir minibüsün sürüklenmesi de görüntülenirken, mahalle halkı ise yaşananlar karşısında büyük korku yaşadı. Sağanağın sele dönüşmesi sonucu sulara kapılan boş bir minibüs ağaçlara takılarak dururken, 6 ev ise yıkıldı.

SELE KAPILAN KADIN BÜYÜK KORKU YAŞADI!

Sel sularına kapılan ve vatandaşlar tarafından son anda yarı baygın şekilde kurtarılan Kader Yurtseven (22) ise yaşadığı dehşeti anlattı. Nefes almakta zorlanan ve uzun süre sonra kendisine gelen Yurtseven, evin en büyüğü olduğunu ve hayvanları almaya giderken sele kapıldığını ve hiçbir şeylerinin kalmadığını söyledi. Başkale Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak ve beraberindeki yetkililer de selin ardından hemen bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Mahalle halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Kaymakam Solak, yaraların sarılması için devlet olarak gerekeni yapacaklarını söyledi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI HEMEN BAŞLADI

Van Valiliği ise yaşanan sel felaketinin ardından bir açıklama yaparak, özellikle dere yataklarının bulunduğu bölgelerde vatandaşların hayvan otlatmamalarını istedi. Açıklamada, “28 Temmuz Çarşamba gününden bu yana Başkale ilçemizde meydana gelen sağanak yağış ve sel felaketi bugün (31 Temmuz Cumartesi) etkisini artırarak Esenyamaç Mahallesi ile Onikidere mezrasında bazı evlerde maddi hasara yol açmıştır. Yaşanan sel felaketinde herhangi bir can kaybı olmazken, sel sularına kapılan bir kadın vatandaşımız kurtarılmış ve hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Bölgede Karayolları Bölge Müdürlüğü, AFAD, UMKE, DSİ ve Van Büyükşehir Belediyesi ile Başkale Belediyesine ait ekipler koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Özellikle dere yataklarının bulunduğu bölgelerde vatandaşlarımızın hayvan otlatmamaları istirhamımızdır. Sel felaketinin yaşandığı bölgede hasar tespiti yapan ekiplerimiz gerekli hassasiyeti göstererek çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Bölgede yaşanan sel felaketinin ardından mahallelerimizde hayatın normale dönmesi için ekiplerimiz çalışmalarına aralıksız devam etmektedir” denildi.

BÜYÜKŞEHİR 60 PERSONEL 32 ARAÇ İLE BÖLGEYE GİTTİ

Van Büyükşehir Belediyesi, Başkale ilçesinde etkili olan sağanak yağış ve sel bölgesinde 60 personel ve 32 araç ile çalışma yürütmeye başladı. Bu kapsamda Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı 60 personel, 30 iş makinası ve 2 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. İtfaiye ekipleri sel bölgesinde arama kurtarma ve tahliye çalışması yürütürken Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı ekipler ise yerleşim yerlerinde çamur temizliği, enkaz kaldırma ve tahrip olan yolların onarımı için aralıksız bir şekilde çalışmaya başladı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez sel bölgesine giderek hem incelemelerde bulunup hem de açıklamalar yaptı.

VALİ BİLMEZ: ESENYAMAÇ’IN ACISI BİZİM ACIMIZDIR

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, etkili olan sağanak sonrası sel yaşanan Başkale ilçesinin Esenyamaç Mahallesi’ni ziyaret ederken ziyarete AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Başkale Kaymakamı Asım Solak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel de eşlik etti. Burada açıklama yapan Vali Bilmez, “İki gündür ilçede farklı yerlerde etkili olan ve hasara yol açan bir sel var. İncelemeler yaptık. Meteoroloji yağışların birkaç gün daha etkili olacağını bize bildirdi, biz de mahallelilerimizi uyardık. Özellikle dere yataklarından uzak duralım diye. Esenyamaç Mahallemizde ciddi bir sel meydana geldi. Evlere zarar verdiğini öğrenir öğrenmez, birçok kurumumuzdan araçlar bölgeye sevk edildi. Çevre ve Şehircilik ile AFAD müdürlüğü ekipleri inceleme yaptı.

YARALAR EN KISA ZAMANDA SARILACAK

Bazı evlerin kullanılmayacak halde, bazılarının da hasarlı olduğunu tespit etti. Çevre ve Şehircilik, AFAD ile Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri detaylı bir hasar tespiti yapacak. Bu mahallenin acısı bizim acımızdır. Başkale’de selin yaralarını en kısa sürede saracağız. Evi zarar görenler için barınma yeri ayarlandı. Bakanlıklarımız da ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Bizde bütün ekiplerimizle buradayız. Bir vatandaşımız sele kapılmış. İlk müdahaleyi muhtarımız yapmış. Hastanede şu anda ve sağlık durumu iyi. Yağışlar sürecek dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle hayvanlarımızı dere yataklarında otlatmayalım” dedi. AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da selin olmasından hemen sonra bütün ekiplerin bölgeye geldiğini ve gereğinin yapılacağını ifade etti.

MAĞDURLAR İÇİN ÇADIRLAR KURULDU

Başkale ilçesinde şiddetli yağmur nedeniyle meydana gelen selde evleri zaman gören vatandaşlar için çadır kurulumuna başlandı. Sağanağın ardından meydana gelen selde sulara kapılan boş bir minibüs ağaçlara takılarak dururken, birçok ev ise hasar gördü. Evleri yıkılanlar dün geceyi yurtlarda geçirirken, bugün sabah saatlerinde AFAD Van İl Müdürlüğü tarafından Esenyamaç İlk ve Ortaokulunun bahçesine aileler için çadır kurulumuna başlandı. Kızılay tarafından sıcak yemek dağıtımı da yapılan mahallede yaraların sarılması için ilgili kurumlar elbirliğiyle çalışmalarını sürdürüyor. Van Vali Yardımcısı Turgut Gülen ve Başkale Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak, Esenyamaç Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Sele kapılmaktan son anda yarı baygın bir şekilde kurtarılan Kader Yurtseven’i de ziyaret eden Gülen ve Solak, talepleri değerlendirdikten sonra hasar tespit çalışmalarını da yerinde inceledi.

SOSYAL MEDYADA BAŞKALE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN TALEBİ VAR

Öte yandan yaralar sarılmaya devam ederken Türkiye’nin dört bir yanından Başkale için geçmiş olsun mesajları gelmeye başladı. Bir tarafta yangınlar diğer tarafta depremler yaşayan ülkede Karadeniz’de yaşanan selden sonra Van’daki felaket de büyük ses getirdi. Van’la benzer felaketi yaşayan Artvin, Rize gibi illerde sel sonrası afet bölgesi kararı alınırken aynı talep Van için de dillendirilmeye başlandı. Halkın mağduriyetinin büyük olduğu ilçenin görüntülerini paylaşan vatandaşlar ve farklı kesimden bir çok isim bu konuda talep dile getirerek afet bölgesi çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilisim