İskele Sahil Parkı, Tatvan- Van arasında uluslararası demiryolu taşımacılığının gemilerle yapıldığı, İskele mahallesinde bulunan, tren raylarının döşendiği, gemilerin yanaştığı ve bu rayların hemen bitişiğinde vatandaşın kullandığı bir park alanının olduğu yerdir.

İskele Mahallesinin gelişimine en büyük katkıyı sağlayan ve mahallenin gelişiminde adeta lokomotif görevi gören kıymetli bir yer dersek az söylemiş olmayız.

Van’ın hafızasında önemli bir yeri olan ve hemen hemen her Vanlının gezdiği, dolaştığı, misafirlerini götürdüğü, nefes aldığı, çam ağaçları altında ve çardaklarında oturduğu, binlerce yıllık mazisi ile Urartu’lardan kalma tarihi Van Kalesi’ni, tüm iştihamı ile Erek Dağı’nı, kadim kent Van şehrini, Van Gölü’nden semaver çayı eşliğinde seyrettiği bir mekandır.

Van Gölü’nün içerisine doğru uzanan İskele sahil parkı, konum olarak çok az şehirde bulunan bir konuma sahiptir.

Hangi şehirde, denizden şehrinizi seyredebilirsiniz ki?

Sadece Vanlılar tek değil, ilimize ziyarete gelen turistlerin de uğrak bir yeridir. Tıpkı Akdamar Adası gibi, turisti kendine çeken ve turizm için önemli bir merkezdir.

Ve maalesef kısa bir süre önce bu eşsiz güzellikteki parkımız yıkıldı.

Van için, turistler için bu kadar önemli bir merkez olan İskele Sahil Parkı neden yıkıldı?

Peki, ne olacak?

Eski haline dönüşecek mi?

Bu soruların cevabını siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

2019 yılı Mart ayında İskele Sahil Parkı sessiz sedasız, kimsenin haberi olmadan bir gecede yıkıldı.

Bu yıkım karşısında kamuoyunun yoğun bir tepkisi oldu. Yıkımdan hemen sonraki gün, İskele Sahil Parkına birkaç duyarlı ve gönüllü arkadaşımızla ziyarette bulunarak konu hakkında bilgi edinmeye çalıştık.

Yetkililerden aldığımız bilgilere göre; Parkın olduğu alanın mülkiyetinin TCDD ait olduğu, yeni yapılan iki büyük feribot için daha önceden projelendirilen alanda genişletme çalışmaları yapıldığı ve böyle bir yıkımın gerçekleştirildiğini bize aktardılar. 3 aylık bir kısa zamanda projenin bitirileceğini ve proje bitiminden sonra TCDD ve Van Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile park çalışmaları yapılıp yeniden halkın kullanımına açılabileceğini belirttiler. Biz de o gün konunun takipçisi olacağımızı vurgulamıştık ve bu gün de bu konu hakkında çalışmalar yürütmekteyiz.

İskele Sahil parkı yeniden halkın kullanımına açılması için siyasetçilerimiz ve yöneticilerimizle görüşmelerimiz devam etmektedir. Şunu da belirtmekte fayda var, hem siyasetçilerimiz hem de yöneticilerimiz bu konuda destek olacaklarını beyan ettiler. Nihai sonuç alınıncaya kadar çalışmalarımız da devam edecektir.

Van halkının desteğiyle bu alanın daha güzel yapılması için hiçbir engel yoktur.

Burada büyük görev Van Büyükşehir Belediyesine düşmektedir. Belediyemizin, TCDD ile ortak yapacağı bir çalışma bu sorunu da ortadan kaldıracaktır.

Halkımızın birlik, beraberliği ile Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve Siyasetçilerimizin desteğiyle kısa bir süre önce, Van Devlet Hastanesi Eski Yerinin Millet Bahçesi olması ve Tekel Binasının Van Kültür Evi olması ile sonuçlandığına şahitlik ettik.                         (Emeği geçen büyüklerimize teşekkür ederiz.)

Bir kez daha İskele Sahil Parkı için bir araya gelerek Sayın Valimiz ve siyasetçilerimizle el ele vererek bu alanı da halkımıza tekrar ve daha güzel bir şekilde kazandırabiliriz.

Tüm Van Sevdalılarına (Çocuklarımız adına) bir çağrıda bulunmak istiyorum:

Yaz kış demeden yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin uğrak yeri olan başka bir yerimizin olmadığını hatırlatır ve denizden şehrimizi seyredebileceğimiz bu eşsiz yeri sahiplenmeye davet ediyorum.