Elazığ'da yaşayan Mustafa ve Aynur Coşkun çifti, 15 yıldır evlerinin mutfak balkonuna yuva kuran güvercinlerin yavrularını kargalara karşı koruyor.

 

Abdullah Paşa Mahallesi'nde 5 katlı bir binanın son katında yaşayan Coşkun çiftinin mutfak balkonlarına, 15 yıl önce bir güvercin yumurtalarını bıraktı. Güvercinler sonrasında balkonu yuva edindi. Hayvansever çift, o zamandan bu yana balkonlarına güvercinlerin her yıl 2 defa bıraktığı yumurtaları ve yumurtadan çıkan yavruları, uçmayı öğrenip yuvadan ayrılıncaya kadar çevredeki kargalara yem olmamaları için gözetim altında tutuyor. Mustafa Coşkun, yaptığı açıklamada, 15 yıl önce bir güvercinin mutfak balkonlarına yumurta bıraktığını ve bunun senede iki defa olmak üzere bugüne kadar aralıksız devam ettiğini söyledi. Anne güvercinin balkonlarına yumurta bıraktıktan sonra yumurtalarına ve yavrularına ürkmeden bakabilmesi için o dönemlerde mümkün olduğunca balkonu kullanmamaya çalıştıklarını ifade eden Coşkun, "Buraya alışmışlar. 15 sene oldu, senede iki defa balkonda yumurtlayıp, yavrularını büyütüyorlar" dedi.

 

KARGALARDAN KORUYORLAR

Yavru güvercinlere zaman zaman kargaların zarar verdiğini anlatan Coşkun, "Bir defasında yuvalarında kan gördüm, güvercinler yoktu. Karga gelmiş yavruları yemiş. Bu olaydan büyük üzüntü duyduk. Tekrar yaşanmaması için eşimle birlikte o günden bu yana güvercin yavrularını koruma altına aldık. Allah rızası için sahip oluyoruz. Bazen balkonda uçma denemeleri yapıyorlar. Tam uçmayı öğrenince de uçup gidiyorlar" diye konuştu.

 

GÜVERCİNLER BALKONLARINI KİRLETİYOR

Aynur Coşkun ise güvercinlerin kendilerine bir faydası olmadığı gibi balkonlarını da sürekli kirlettiğini ancak buna rağmen içlerindeki merhamet duygusu ve hayvan sevgisiyle, yavru güvercinlere koruyuculuk yaptıklarını belirtti. Öğleden sonraları mutfak balkonu serin olmasına rağmen anne ve yavruları rahatsız etmemek için içeride oturmayı tercih ettiklerini dile getiren Coşkun, "Senede iki defa buraya bıraktıkları yumurtalardan yavru çıkıyor, biz de kargalar götürmesinler diye sahip çıkıyoruz. Her akşam yavruları ürkütmeden buranın temizliğini yapıyorum" ifadesini kullandı. Bugüne kadar 28 güvercinin balkonlarında yetişip gökyüzüne kanat çırptığını dile getiren Coşkun, torunlarının yokluğunda sevgiyi güvercin yavrularıyla paylaştıklarını sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim