Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 85 derece jeotermal su kullanılarak seralarda üretilen domatesler, Azerbaycan ve Rusya'ya ihraç edilecek.

 

Bir şirket tarafından ilk etapta 20 dönüm araziye kurulan ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yılın her ayı salkım domates üretiliyor. Topraksız tarım uygulamasıyla dört kat fazla verim alınan ürünlerin ilk etapta Azerbaycan ve Rusya'ya ihraç edilmesi hedefleniyor.

 

Kentin ekonomisine önemli katkısı olan seraların bulunduğu alan bin dönüme kadar genişletilerek, bölgede daha fazla kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Ağrı Valisi Musa Işın, yaptığı açıklamada, yıllardır atıl durumda bekleyen kaplıca suyunun seralarda değerlendirildiğini ifade etti. Vali Işın, insana yönelik yatırımın önemini bilen bir iş adamının girişimlerinin meyvesini aldıklarını belirterek, "Diyadin'de hayata geçirilen proje, istenildiğinde şartları kendi lehimize çevirebileceğimizin en güzel örneği oldu. Kaplıca suyuyla üretim yapmaya başladık. Kış aylarında, sıcaklığın sıfırın altında 35 derecenin altına düştüğü şartlarda seracılık yapmanın, domates üretmenin aslında mümkün olduğunun bir kanıtıdır" dedi.

 

İş adamlarını bölgeye yatırıma davet eden Işın, şunları kaydetti: "Burada yapılan yatırım bütün iş adamlarımıza örnek teşkil edecek niteliktedir. Şu anda bölgenin organize sanayi bölgesi olmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Zaman içerisinde seracılık konusunda büyük mesafeler katedeceğimizi düşünüyorum. Buradan sadece ülkemize değil, dünya devletlerine ürün ihraç etmeyi ve hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu konuda devlet olarak her türlü desteği sunmaya ve yatırımcılarımızın yanında olmaya hazırız."

 

"SON DERECE KALİTELİ ÜRÜN"

Firma yetkilisi Erdal Bakır ise sera işini Azerbaycan'da yaptıklarını ve bu alanda uzman olduklarını belirtti. Diyadin'de boşa akan jeotermal suyunu denemek istediklerini anlatan Bakır, "Denedik ve başardık. Eksi 35 derecede bir metre kar varken seramızda domateslerimiz kızarıyor. Üçüncü hasılatımızı yapıyoruz. Son derece kaliteli ve güzel ürün çıktı" dedi.

 

Bakır, 20 bin metrekare alanda domates ürettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Seramızı Ar-Ge çalışmaları için yaptık. Buralar sera olmayan bir bölgedir. İstedik ki insanlarımız burada yetişsin, emek verildiği zaman ve doğru yatırım yaptığınız zaman neticesini alıyorsunuz. Eleman konusunda biraz şanlıyız. Diyadin ilçemizde çok sayıda kalifiyeli personelimiz var. Şu anda jeotermal enerji sayesinde 60 kişi istihdam ediliyor ve tamamı Diyadinli. Bu yıl hedefimiz 100 dönüm ama 5 yıl içerisinde ise bin dönüme çıkarmayı hedefliyoruz. Bin dönüm olduğu zaman bütün bitkileri bütün sebzeleri çok rahat bir şekilde yetiştirebiliriz. Aynı zamanda istihdama büyük katkı sağlarız."

 

İLK İHRACAT AZERBAYCAN'A

Seralardaki ürünlerin ilk ihracatının Azerbaycan'a yapılacağını ifade eden Bakır, "Bu serada elde edeceğimiz sebzeler Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz'i çok rahatlıkla besleyebilecek kapasitededir. Bunun yanında inşallah bu hafta ilk ihracatımızı Azerbaycan'a, önümüzdeki günlerde Rusya'ya gerçekleştireceğiz. Diyadin tarihinde bu bir ilk. Gelin el ele verelim buraları nasıl büyütürüz ona bakalım" ifadelerini kullandı.

 

Yatırımcıların bölgede yatırım yapmalarını isteyen Bakır, konuşmasını şöyle tamamladı: "Hiç korkmasınlar. Uzaktan görüldüğü gibi değil. Gelsinler her türlü konuda kendilerine yardımcı olacağız. Biz bir öncülük yaptık. Yeter ki gelsinler kim olursa olsun. Yeter ki Diyadin'de bir taş taşın üzerine konulsun. Çok rahatlıkla çalışabilecek bir bölgedir. Eminim ki Diyadin halkı gelen herkesi sahiplenecektir. Çok ciddi Diyadin halkının bize desteği var. Ayrıca bize destek olan Ağrı Valiliğine, İl Özel İdaresi'ne, kaymakamlık ve belediyeye teşekkür ederiz." 

Editör: TE Bilisim