Erzurum'da, Aziziye Spor Kulübü tarafından geçen yıl uygulamaya başlanan "Buzda Açan Çiçekler" projesiyle buz hokeyinde geleceğin kadın milli sporcuları yetişiyor.

 

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) şirketinin oluşturduğu hibe desteğiyle Aziziye Spor Kulübünce başlatılan "Buzda Açan Çiçekler" projesi, hem dezavantajlı konumdaki köy çocuklarının buz sporlarıyla tanışmaları hem de buz hokeyinde yetenekli sporcuların yetiştirilmesine önemli katkılar sağladı. Proje sayesinde geçen yıl buz hokeyiyle tanışan kız çocukları, geleceğin buz hokeyi milli takımını oluşturma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Buzda Açan Çiçekler Proje Koordinatörü Mükerrem Kaya, yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesi ve Aziziye Kaymakamlığı'nın da işbirliğiyle başlatılan "Buzda Açan Çiçekler" projesinde 1 yıllık süreçte önemli mesafe kat ettiklerini ifade etti.

 

Projeyle hem kırsal kesimdeki kız çocuklarını buz sporlarıyla tanıştırmayı hem de milli takım düzeyinde sporcu yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Kaya, şunları söyledi: "Geçen yıl Aziziye ilçesi ve köylerinden 70 kız öğrenci seçilerek projeye dahil edildi. Belirli bir dönemden sonra buz pateni eğitimi programı uygulanarak başarılı olan kızlardan minik ve yıldız olmak üzere iki buz hokeyi takımı oluşturuldu. Hedefimiz kızlarımızın ülkemizi en iyisi şekilde temsil etmeleri, milli takım düzeyinde olmaları, nihai hedefimiz ise Erzurum'da düzenlenecek olan 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Festivali'nde ülkemizi temsil etmeleridir."

 

"AİLELERİ İKNA ETMEKTE BAŞLANGIÇTA ZORLANDIK"

Kaya, projede aradan geçen 1 yıllık sürede son derece iyi bir noktaya geldiklerini ama bunun kolay olmadığını belirtti. Özellikle aileleri ikna etme konusunda başlangıçta zorlandıklarını dile getiren Kaya, "Çocuklarımızın, gençlerimizin boş zamanlarını değerlendirmeleri, daha zinde ve sağlıklı olmaları için böyle bir sporun önemini ailelere izah ettik" dedi. Ailelerin, çocukların gelişimi için sporun önemini ve buz hokeyini anlattıktan sonra ikna olduklarını ifade eden Kaya, "Neticede çok fazla ilgiyle karşılaştık. Erzurum'da geleceğin sporcularını yetiştiriyoruz. Projenin çok daha ileri noktalara taşınacağına inanıyorum" diye konuştu.

 

BUZ HOKEYİ FUTBOLDAN DAHA AZ TEHLİKELİ

Antrenör Şeymanur Kavaz ve Ayşenur Kurdal da ailelerin genel olarak buz hokeyini tehlikeli bir spor olarak gördükleri için çekindiklerini ama bunun doğru olmadığını söyledi. Kurdal, buz hokeyinde vücudun zara görmemesi için her bölge için koruma malzemeleri olduğuna işaret ederek, "Buz hokeyi spor alanında futboldan daha zararsız bir spor. Bütün kız çocuklarına tavsiye ediyorum. Yapılacak en zararsız sporlardan biri" diye konuştu.

 

"BUZDA AÇAN ÇİÇEKLER" GELECEKTEN UMUTLU

Kalecilik yapan 8. sınıf öğrencisi Sacinur Aydoğan, buz hokeyini öğrenirken başlangıçta zorlandığını ama artık gayet iyi durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Kıyafetler çok ağır geliyordu, bu sporu düşe kalka öğrendim. Şu anda gayet iyiyim rahatlıkla topu tutabiliyorum. Hedefim milli takımda olmak. Bu sporla boş vakitlerimi daha iyi değerlendiriyorum. Vücutlarımıza göre ağır spor ama alıştık eskisinden daha az yoruluyoruz." Takım oyuncularından Sena Yılmaz da buz hokeyi yapmayı sevdiğini ve sürdürmeyi düşündüğünü ifade ederek, "Bu sporu yapmayı çok istiyordum. İlk başlangıçta çok zorlandım ama bu sporu yapmak zamanla eğlenceye dönüştü. Bütün arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Hedefim milli sporcu olup ülkemi en güzel şekilde temsil etmek." Dedi. 

Editör: TE Bilisim