Kars'ın Sarıkamış ilçesinin gizli kalmış zenginliklerinden volkanik cam "obsidyen", belediyenin açtığı atölye ile hem kadınlara yeni bir iş sahası oldu hem de değer kazandı.

 

Sarıkamış Belediyesinin ilçenin değerlendirilmeyen "obsidyen" stoğunu, ekonomik bir değere dönüştürmek için 5 erkek çalışanla kurduğu atölye, İŞKUR'un kadın istihdamının geliştirilmesine yönelik sağladığı destekle 15 kadın için geçim kapısı oldu. Lavların hızla soğumasıyla oluşan ve siyah, yeşil, koyu kahve renklere sahip obsidyen, kurulan atölyede kadınların elinde takı, tespih, çeşitli süs eşyaları, ödül ve hatıra olarak olarak verilen plaketler ile SPA merkezleri için stres taşlarına dönüşerek artı değer kazanıyor.

 

KADINLAR ÜRETİME KATILMAKTAN MEMNUN

Atölye çalışanlarından İlkay Nar, yaptığı açıklamada, sağlanan imkanla üretime katılmaktan, gelir elde etmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Obsidyen camını yapılan tasarım çalışmalarına uygun şekilde işleyerek ortaya çıkardıkları ürünlerin beğeni topladığını dile getiren Nar, "Bu iş sayesinde hem evimize ekmek götürüyoruz, hem de taşlara hayat veriyoruz. Kadın eli değdiği için ürünler daha estetik, daha güzel çıkıyor" dedi.

 

USTALAR KADIN ÇALIŞANLARIN YARATTIĞI FARKTAN MEMNUN

Atölyede ustalık yapan İbrahim Nar da kadınların çok yetenekli olduklarını ve obsidyen camını işlemede mahir olduklarını belirtti.

 

İşlerini büyüten atölyede artık ağırlıklı olarak kadınların çalıştığını ifade eden Nar, şunları söyledi: "Kadınların elinin değdiği yerde, güzel çalışmalar meydana geliyor. Biz de ağırlıklı olarak kadın arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün tasarımlarımızı bilgisayarda hazırlayarak lazer makinesinde obsidyen üzerine işliyoruz. Çok güzel ürünler çıkaracağımıza ve ilçeye gelen misafirlerimin buradan memnun ayrılacağından şüphemiz yok."

 

AMAÇ HEM İSTİHDAM HEM EKONOMİYE KATKI

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy da Sarıkamış'ın tarihsel, kültürel zenginlikleri ve kayak merkeziyle turizm potansiyelinin yanı sıra zengin obsidyen yataklarına sahip olduğunu söyledi. Obsidyen taşının, turizm potansiyeliyle değerlendirilebilecek bir zenginlik olduğunu ve ilçeyi bu alanda bir dünya markası yapmak istediklerini ifade eden Toksoy, "Biz bu taşın daha iyi tanıtılması ve pazarlanması için projeler hazırlayarak, atölyeden çıkan ürünleri ilçemizi yaz ve kış ziyaret eden misafirlerimize sunmak istiyoruz. Bu atölyede vatandaşlara iş imkanı sunmakla beraber, ilçe ve ülke ekonominse katkı sağlamaya çalışıyoruz.  Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği'nin desteğiyle Sarıkamış'ı obsidyen ile Türkiye’ye, dünyaya daha geniş çapta tanıtmış olacağız" dedi. 

Editör: TE Bilisim