Erzurum'da, kendilerini "Çılgın Dadaşlar" olarak adlandıran ve 40 ila 80 yaşında kişilerden oluşan Palandöken Masterler Koşu Grubu, soğuk havaya rağmen yöresel türküler eşliğinde koşup yarışlara hazırlanarak adeta gençlere taş çıkartıyor.

 

Kentte 10 yıl önce, öğretmen, doktor, eczacı ve iş adamı gibi çeşitli mesleklerde çalışan ya da emekli olan 40 ile 80 yaş aralığındaki 50 kişinin bir araya gelmesiyle kurulan Palandöken Masterler Koşu Grubu üyeleri, yıllardır her hafta salı, cuma ve pazar günleri buluşup soğuk havaya rağmen koşu yapıyor.

 

Evde ya da kahvede oturmak yerine spor yapmayı tercih eden ve yaşlarına aldırış etmeyen bu kişiler, antrenör Dursun Düzgün eşliğinde iki gün salonda, bir gün de kentteki atletizm tartan pistinde Erzurum türküleri eşliğinde antrenmanlarını sürdürüyor. Kendilerini "Çılgın Dadaşlar" olarak nitelendiren koşu grubu, 18 Şubat 2018'de Trabzon'da, 4 Mart 2018'de Antalya'da düzenlenecek maratonların ardından Makedonya'da yapılacak Üsküp Maratonu'na katılmak için ter döküyor.

 

Antrenör Dursun Düzgün, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır 40 yaş üzeri koşu grubunu çalıştırdığını söyledi. Uzun yıllar sporcu çalıştırdığını anlatan Düzgün, "Koşu grubumuz 40 yaş üzeri ve en fazla yaş 78-80. Bu ekip uzun süreçler sonrası elde ettiğimiz takım. Büyük sabır ve özveriyle bu seviyelere geldik. Amacımız yurt dışındaki yarışlara katılabilmek." dedi.

 

Düzgün, ekibin Türkiye'deki çeşitli maratonlara katılarak derece aldığını belirterek Trabzon, Giresun ve Çanakkale'de maratonlarda 65 yaş grubunda birincilik ve ikincilik kazandıklarını aktardı.

 

Grupta çeşitli meslek gruplarından çalışan ya emekli sporcular olduğunu anlatan Düzgün, amaçlarının sporu alışkanlık haline getirmek olduğunu vurguladı. Yakın zamanda Trabzon ve Antalya'daki müsabakalara katılmayı planladıklarını dile getiren Düzgün, "Hedefimiz yurt içindekileri yarışlara katılmak ve sonrasında Makedonya'da yapılacak koşu yarışlarına en az 20 kişilik kadroyla katılmak." dedi.

 

Düzgün, spor yaparken gerekli sağlık tedbirlerini aldıklarına işaret ederek "Yarım hoca imandan, yarım doktor candan eder. Yaş grubu yüksek olduğu için bu konulara son derece önem gösteriyoruz. Yaz kış devamlı tartan pistlerde koşuyoruz. Şu an hava sıfırın altında 20 derece ama antrenmanlarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

 

"SPORLA ERZURUM KÜLTÜRÜNÜ BİR ARADA YAŞIYORUZ"

Sporculardan eczacı Erdal Güzel (62) de antrenör Düzgün sayesinde spor yaptıklarına dikkati çekerek "Spor yaparak hem hem obeziteyle mücadele ediyor hem de hareketli yaşamı sürdürmek istiyoruz. Erzurum türkülerini seslendirerek koşu yapıyoruz. Sporla Erzurum kültürünü bir arada yaşıyoruz." ifadesini kullandı. Sporculardan Fatih Tüzemen de yaklaşık 2 yıldır koşu grubunda olduğunu belirterek "Takıma katılmadan önce yürüyüş yapıyordum ama koşmuyordum, şimdi 100 metreyi 14 saniyenin, 10 kilometreyi de 56 dakikanın altında koşuyorum ve Türkiye'nin her yerindeki maratonlarına katılıyorum." dedi.

 

Sporculardan Hikmet Maraşlı da yaz kış demeden spor yaptıklarını ve yarışlara katıldıklarını dile getirerek sporla topluma örnek olup sağlıklı yaşadıklarını vurguladı. Emekli öğretmen Celal Arpacık (65) ise gençlere örnek olmak için spor yaptığını söyledi. Katıldığı maratonlarda çeşitli dereceler kazandığını anlatan Arpacık, şunları kaydetti:

 

"Bu yıl, çeşitli kentlerdeki 10 kilometre koşu yarışlarına katıldık. Trabzon'da 18 Şubat 2017'deki yarı maraton yaş grubunda birinci, Çanakkale'de 1 Eylül'de Gelibolu Maratonunda da ikinci oldum. Hedefim gençlere örnek olmak ve sağlıklı yaşamaya devam etmek." 

Editör: TE Bilisim