Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenecek, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın 46 ülkesinden 17 yaş altı sporcuların 19 branşta yarışacağı 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Festivali (2017 EYOWF) için kentteki spor tesislerinin eksikleri gideriliyor.

 

Avrupa Olimpiyat Komitesinin kararı ile 2017 Şubat'ta gerçekleştirilecek organizasyon için spor tesislerinin gözden geçirilmesinin yanı sıra 2011 Universiade Kış Oyunları'nın ardından toprak kayması sonucu hasar gören kayakla atlama tesisinin de yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2017 EYOWF Genel Koordinatörü Orhan Atasoy, yaptığı açıklamada, Avrupa Olimpiyat Komitesinin görevlendirdiği ekiple birlikte çalışmaların planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi.

 

EYOWF'un 2017 yılında Bosna Hersek'te yapılmasının planlandığını ancak Bosna Hersek'in ekonomik sıkıntılar yüzünden organizasyonu gerçekleştiremediğini ifade eden Atasoy, "EYOWF Türkiye'de 2019 yılında gerçekleşecekti. Ancak, Bosna Hersek'in Avrupa Olimpiyat Komitesine organizasyonu iade etmesi üzerine Cumhurbaşkanımızın bizim tesislerimizin hazır olduğu beyanı ile organizasyonu üstlenmiş durumdayız." diye konuştu. Türkiye'nin yanı sıra 46 Avrupa ülkesinden toplam 950 sporcunun organizasyona katılacağını belirten Atasoy, "Organizasyona San Marino, Malta ve Azerbaycan gibi ülkeler katılmayacak. Azerbaycan'ı çok istememize rağmen kış sporları ile ilgili takımları olmadığı için katılamadı. Curling ve buz hokeyi branşlarında 6 erkek, 6 bayan takım katılacak. Bunlar 2015 yılında dünya şampiyonasında belli olan takımlar. Buz hokeyinde sadece erkeklerde 6 takım katılacak. Diğer branşlar içinde belirli kotalar var ama toplamda 950 civarında sporcunun katılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. Kar ve buz sporları olmak üzere iki kategoride gerçekleşmesi planlanan organizasyonda sporcuların 19 farklı branşta yarışacağını vurgulayan Atasoy, "Kar sporu olarak alp disiplini, kayaklı koşu, biatlon, snowboard ve kayakla atlama; buz sporlarında ise figure skating, curling, buz pateni ve short track gibi müsabakalarımız var, yani 4 branşta da buz sporlarımız olacak." ifadelerini kullandı.

 

"ORGANİZASYON TARİHİNE YETİŞTİRİLECEK"

2011 Universiade sonrasında hasar gören kayakla atlama tesisinin yapımının yanı sıra diğer tesislerin de gözden geçirildiğini anlatan Atasoy, çalışmaların belirlenen takvim dahilinde ilerlediğini belirtti. Gençlik ve Spor Bakanlığı, genel müdürlükler ve yerel yöneticiler ile ekip çalışması yürüttüklerini aktaran Orhan Atasoy, şunları söyledi: "Hiçbir kurumumuzda sıkıntı yok. Bu işi ekip olarak yürütüyoruz. 6-10 Eylül arasında komisyon üyeleri incelemeye gelecekler. Gelişmeleri kendilerine rapor olarak sunacağız. Avrupa ve uluslararası federasyonlar her branş için teknik delege görevlendirdiler. Bizim de hem müsabaka direktörümüz hem de müsabaka alan sorumlumuz var. Her şey planlandığı şekilde devam ediyor. Tesislerimizin hepsi organizasyon tarihinde hazır olacak."

 

İLK DEFA ERZURUM'DA KULLANILACAK

Avrupa Olimpiyat Komitesinin kararı ile yeni bir uygulamaya geçişin olacağını aktaran Atasoy, bu uygulama ile ülkelerin kendi kayıtlarını yapacaklarını belirterek, "Avrupa Olimpiyat Komitesi önceki EYOWF'ta ülkelerin kayıt sistemindeki hatalar nedeniyle Real Application Clusters (RAC) sistemini oluşturmamız için bize verecekler. Bunu belli bir süre içerisinde internet sitemizde yayınlayacağız. Ülkelere giriş kodu ve şifresi vereceğiz. Veriler üzerinden akreditasyon kartlarını bastıracağız. Bu uygulama ile daha sağlıklı bir kayıt sistemi olacak. Bu kararla aynı zamanda elektronik kayıt sistemi ile Erzurum'da bir ilk uygulanmış olacak." şeklinde konuştu.

 

"EYOWF KIŞ TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Gerçekleştirilecek kış oyunları ile Erzurum'un turizm potansiyelinin ciddi oranda artacağını dile getiren Orhan Atasoy, şunları kaydetti: "Antalya nasıl yazın futbol arenasına dönüyorsa Erzurum da kış sezonunda gerek hobi gerekse profesyonel olarak spor yapılabilecek tesislere sahip. Mesela, burada Curling tesisi var ve yıl boyu müsabakaların yapılacağı bir salon. Dünyanın birçok yerinde curling salonu portatif olarak yapılıyor. Dünyada eşine ender rastlanan şeydir bu. Dünyanın birçok yerinde Erzurum'un yerini bilmeyen insanlar bu oyunlar nedeniyle bilmiş olacak ve spor yapmak için gelecekler. Bu oyunlar ülkemizin aynası olacak ve kış turizmine çok büyük katkılar sağlayacak.” 

Editör: TE Bilisim