Bölgedeki yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak bilinen uçkun, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde tezgâhlardaki yerini aldı.

 

Baharın gelmesiyle birlikte yüksek kesimlerde yetişen ve birçok kişinin geçim kaynağı olan uçkun, kilosu 5 TL’den piyasaya çıktı. Şeker ve tansiyon hastalığına iyi geldiği bilinen, ekşimsi tadı olan ve yayla muzu olarak da bilinen uçkuna vatandaşlar yoğun rağbet gösteriyor. Ekşimsi ve güzel tadı olan uçkunun kilosu tezgâhlarda 5 TL'den satılırken, dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanan bitki, iş imkânı olmayan çoğu insanın bir süreliğine geçim kaynağı oluyor.

 

Dağdan toplanan uçkunu Van’ın Erciş ilçesinden satın alarak getirip Adilcevaz’da satışa sunduğunu ifade eden Cemal Özuca isimli vatandaş, “Erciş’ten satın aldığımız uçkunu Adilcevaz ilçemize getirerek burada satışa sunuyoruz. Kilosunu 5 TL’de sattığımız uçkuna hemşerilerimiz rağbet gösteriyor. Bizler bu mevsimlerde uçkun satarak azda olsa aile bütçemize katkı sağlıyoruz” dedi. Dağlarda doğal olarak yetişen ekşimsi bitkinin özellikle şeker hastalığı, bağırsakların temizlenmesi, hazımsızlık ve mide ekşimesine iyi geldiği belirtiliyor. 

Editör: TE Bilisim