Bir kentin estetik ve mimari formunun güçlü bir elemanı olan parkların önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Açık havada tasarlanan bu yeşil alanlar hem daha yaşanılabilir bir iklime hem de daha estetik bir şehir görünümüne katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bir şehrin dokusunu oluşturan söz konusu yaşam alanlarının belirli amaçlara uygun planlanması gerekliliği ortadadır. Aksi halde bu alanların insanların huzurla yaşayabildiği çağdaş estetik görünüme sahip olma niteliğinden uzaklaşılmış olacaktır.

Parkların insanın kendisini yenileyip nefes alabilmesi, spor yapabilmesi ve günün yorgunluğuna karşı ailesiyle hoşça vakit geçirebilmesi gibi farklı birçok noktada da yararı bulunmaktadır. Bugün uçakla yaptığımız seyahatlerde Avrupa kentlerine doğru alçalırken gördüğümüz hayranlık verici peyzaj niteliğini ülkemizde de görme arzusu bir yana, yeşil alan ve parklarımız adeta gelişigüzel bırakılmanın merkezi konumuna gelmiştir. Çünkü parklar rutin denetimlerden uzak, mevcut amaçlarının çok ötesinde kullanımlara maruz kalmakta ve bu da insanı oldukça yoran bir görüntü kirliliğine neden olmaktadır. Bu bağlamda Eski Araştırma Hastahanesi yerine oldukça modern bir biçimde düzenlenen Van Kent Park da ne yazık ki park olmanın çok ötesinde insan istifinin korkunç görüntüsüyle karşı karşıyadır.

Birkaç cümleyle açıklamak gerekirse; Van Kent Park alanı içerisinde çok yanlış bir şekilde yan yana tasarlanan çocuk oyun parkı ve spor alanı, bugün her iki grup için de elverişsiz bir duruma gelmiştir. Çünkü çocuklar, oyun parkının hemen yanında gördüğü spor alanını da oyun parkının devamı gibi algılamakta, bu nedenle yetişkinler spor aletlerini kullanamamaktadır. Ben dâhil birçok insanın açık havada yürüyüş amaçlı gittiği; ancak spor yolu üzerinde yer alan banklardaki insan kalabalığı nedeniyle yürümekte ve çocuklardan spor aletlerini kullanmakta güçlük çektiği Kent Park, bir an önce bu korkunç görüntüden kurtarılmalıdır. Aksi takdirde yeşil alanı, bankları, spor yapma amaçlı yapılan spor aletlerini ve çocuk oyun alanını yenilemek için milyonlarca liranın harcanması kaçınılmaz olacaktır.

Peki, kentin dokusunu ve estetiğini oluşturan bu park alanı için ne yapılmalı? Elbette ilk önce çocuk oyun parkının kaldırılması veya farklı bir yerde konumlandırılması gerekmektedir. İkinci olarak da spor ve yürüyüş parkurunun yeniden tasarlanıp buradaki bankların kaldırılması oldukça elzemdir. Hem beyin hem de beden sağlığımız için son derece önemli olan bu gerçeğin göz ardı edilmemesi ve parkların amacına uygun kullanımla yaygınlaştırılması umuduyla…