“Ne Konu Bakımından Tarihi bir Gün?” dediğinizi duyar gibiyim.

Hani şu Gevaş’ta çekilen, oldukça ilgi gören, sinema ve dizi filmleri ile şehirlerin tanıtım noktasında adeta çağ atladığı örneklerinden olan ve Van’ın da bir dönem adından sıkça söz ettiren ve Van olarak da sahiplenemediğimiz Vizontele filminde kullanılan replikti. Yazımızın ana konusu Vizontele filmi olmamakla beraber Van’la özdeşleşen artık bir değerimiz haline gelen film setinin yeri ve anıları da her zamanki gibi eski günlerde kaldı…

Bir ah çekerek gelelim yazımıza,

Bugün 15 Nisan!

Resmi kayıtlarda özel bir gün veya tarihi bir olayın vuku bulduğu bir tarih değil aslında ama özelde Van Gölü Havzasında yaşayan milyona aşkın nüfusu ile bizler için ve genelde ülkemiz için önemli ve tarihi bir gün olması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü bugün, Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan Van Gölü’nün incisi Van Gölü Balığı’nın neslini devam ettirebilmesi için tatlı sulara güvenle göç edebilmesi için avlanma yasağının başladığı tarihi bir gündür.

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında 3 ay sürecek avlanma yasağı süresince, Van Gölü Balığı gölden ayrılarak kilometrelerce tatlı sularda yol aldıktan sonra yumurtalarını bırakıp tekrar göle dönecektir.

Van Gölü çevresindeki hemen hemen tüm tatlı sularda gözlemlenebilen ve suyun tersi yönde hareket ederek bazı noktalarda adeta uçarak bu kutsal yolculuğu tamamlamak için büyük bir mücadele veriyorlar.

Van Gölü Balığı, göç yolunda en iyi izlenebildiği noktalar, Erciş Balık bendi ve Muradiye Balık bendidir. Öte taraftan Van merkezde bulunan Ak Köprü Deresinde ve Van Gölü’ne akan diğer birçok tatlı sularda da izlenebilmektedir.

Van Gölü Balığı tüketiminin sağılık üzerindeki olumlu yönlerinin yanında 15 bin insanımızın geçim kaynağı ile bölge ekonomisine de önemli bir şekilde katkı sunmaktadır.

Ülkemizde iç sularda en büyük balık stoku yine Van Gölü Balığıdır.

Her zaman duymuşuzdur:

“Suyun akışına adeta uçarak yüzen bu balıklar, başka bir yerde olsaydı milyonlarca turist ziyaret ederdi!”

Tabi buradaki serzeniş tanıtım eksikliği ile ilgili bir durumdur. Yeterli bir tanıtım yapılırsa av yasağı döneminde milyonları bölgeye çekmek mümkündür.

Van Gölü Havzasında bunca önemli özelliği bulunan Van Gölü Balığı’nın neslini devam ettirmesi için 15 Nisan tarihinde alınan tedbirler bizce tarihi gündür ve olmalıdır da.

Her sene, Van Gölü Havzasında 15 Nisan tarihi önemli bir gün kabul edilip çeşitli etkinliler ile Van Gölü Balığı farkındalığı oluşturularak özellikle yerelde bilinç oluşturulmalıdır.

Son yıllarda Van ve Bitlis Valilikleri başta olmak üzere, kolluk kuvvetleri, bu sene gölden de korumaya başlayacak sahil güvenliği, Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Belediyeler, ilgili kurumlar, STK’lar ve vatandaşın el birliği ile kaçak avlanma oldukça azaltılmış ve bu konuda oldukça yol kat edilmiştir.

Bu tarihi günde (15 Nisan 2022) biz de Vangölü Aktivistleri olarak, Van Büyükşehir Belediyemizin desteği, İl Kültür turizm Müdürlüğümüzle ve Erciş Belediyemizin katkısıyla Erciş balık bendinde bir çeşit aktivite ile 15 Nisan’ı daha anlamlı hale getireceğiz. Kurumlarımızın kıymetli desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.

Seneye 15 Nisan’ın tarihi bir gün olarak değerlendirilmesini diliyorum.

Sağlıcakla kalın, hayırlı ramazanlar…