Bir çevre yolu çilemiz var, dillerden düşmüyor. Başınızı hangi yana çevirirseniz; nereye bakarsanız bakın dillere pelesenk olmuş bu çileyi her ağızdan duymanız mümkün.

Ulaşım denince, ulaşım sıkıntısı ve tarik denince akıllara ilk gelen konuların başını bu ‘Çevre Yolu’ çekiyor.

Van Valimizin en hassas olduğu noktalardan, neredeyse her programda dile getirdiği konuların başında da bu geliyor.

Kendisinin bu konuyla olan girişimlerini takdir etmek, elimizden gelen tüm desteği sunmak boynumuzun borcu olmalıdır.

Öte yandan bakıldığında ise ulaşım sorununun büyük bir kısmının çevre yolu ile çözüme kavuşacağı gerçeğinin yanında bununla da bitmeyeceğini söylemek de mümkün.

Evet, iş çevre yolu ile bitmiyor…

Çevre yolunda takılı kalıp ihtiyacımız olan alternatif yolları, yeni ulaşım araçlarını ve Vanlının adeta hayali olan hafif raylı sistemi de göz ardı etmemek gerekiyor.

Bu hafta içerisinde Vanlının çileli bekleyişleri sona ermiş; İpekyolu Caddesi’nde bulunan oto galericilerin ve hastaneye gitmeye çalışan vatandaşların tümünün umutlu gözlerle beklediği Karayolları Bölge Kavşağı tüm ihtişamıyla Vanlının hizmetine sunuldu.

Alt geçidi ve kavşağı kullanan ilk isimlerden biri olarak Van’ın hak ettiği bir proje olduğunu ve takdire şayan bir şekilde dizayn edildiğini söylemek istiyorum.

Gerçekten hastane önünde oluşan araç trafiğini büyük ölçüde yok edecek bir kavşak ve yıllarca da bu bölgedeki sorunu tek başına göğüsleyecek.

Ama sadece bu bölgedeki sorunu göğüsleyecek.

Daha oraya varmadan şehir merkezinin yanı başında bulunan Kinyas Kartal Bulvarı halk arasındaki tabiriyle otogar kavşağı ve İskele kavşağı yıllardır bir düzenlemeye uğramadan varlıklarını koruyor.

İki kavşağı tek başına ele aldığımızda gözle görülür derecede bir sıkıntı olmadığını söyleyebiliriz fakat Van adına değerlendirdiğimizde kavşakların oluşturulmasının üstünden yıllar geçmiş olmasını ve Van’daki nüfusun da araç sayısının da artmış olduğunu gözler önünde bulundurduğumuzda bu kavşakların bize artık ‘Yetmediğini’ görüyoruz.

Her sabah kampüs minibüslerinden tutun, belediye otobüslerine, şehir içi otobüslere, hafriyat kamyonlarına, iş makinelerine, ticari tırlara kadar birçok araç bu iki kavşağı kullanmak zorunda kalıyor.

Şehrin tüm noktalarını birbirine bağlayan kavşakların başında buralar geliyor.

Sıradaki sorumu vicdanlara yöneltiyorum; o kadar yıl oldu bu kavşaklar ilk kurulduğu zamanlardaki gibi Van’a yetiyor mu şu an?

Soruyu cevaplamak da tereddütte kalacak herkes günün tüm saatlerinde gidebileceği gibi özellikle pik saatlerde buralara bir uğrayabilir.

Gerekli tüm cevapları bu kavşaklarda gün içinde oluşan trafiğe ve tıkanmaya bakarak bulabilirler.

Bize alternatif yollar lazım; Erciş’e de, Özalp’e de, Muradiye’ye de, İran’a da, şehir dışına da gidecek tüm araçlar bu kavşaklara sığmıyor.

Yakın dönemde AK Parti İl binası önünden Akköprü Deresine kadar uzanan bir yolun çalışmaları Eski Vali Zorluoğlu döneminde başlayacaktı çok değil aradan kısa bir zaman geçti ne elle tutulur bir adım atıldı ne de bir açıklama yapıldı.

Varsa yoksa çevre yolu dedik ulaşımın bundan ibaret olduğunu düşünüp şehrin diğer yüzünü unuttuk.

Bu kavşaklar konusunda da bir eğilim gösterelim, yüzümüzü biraz da buraya dönelim.

Burada oluşan tıkanıklığa da bir çözüm bulmaya, alternatifler üretmeye çalışalım.

Vatandaşın, esnafın, sürücünün çığlıklarına sessiz kalmayalım.

Karayolları Bölge Kavşağı o bölgede bulunan trafiği rahatlattı ama bizi rahatlatmasın!

Hala yapılacak işler, atılacak adımlar var.

Vesselam…