Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu ifade ederek, “Peşmergeye yardım etmeye devam edeceğiz” dedi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de basın toplantısı gerçekleştiren Angela Merkel, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin “Türkiye’nin Antalya kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nde Kürdistan Bölgesi’ndeki durum konuşuldu mu?” sorusuna Başbakan Merkel, şöyle yanıt verdi: 

“G20 Zirvesi’nde Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Irak’taki Kürtler’in durumunu ve Türkiye’deki hak ve özgürlükleri detaylı bir şekilde masaya yatırdık. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde IŞİD ile yürütülen mücadeleden mülteci sorununa kadar her şeyi konuştuk.” 

Almanya’nın Kürdistan Bölgesi ile iyi bir ilişki içinde olduğunu söyleyen Merkel, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“IŞİD ile mücadele eden Peşmerge Güçleri’ne askeri yardımlarımız devam ediyor. IŞİD savaşında Kürtler’in yanında olmaya ve destek vermeye devam edeceğiz. Bu durum iki ülke arasındaki ilişkilerin ne düzeyle olduğunun kanıtıdır.”  

IŞİD’le savaşın başlamasından hemen sonra, bir grup Peşmerge askeri eğitmek almak üzere Almanya’ya gitmişti. 

Sonraki aylarda ise Almanya’dan başta “MILAN Anti-Tank” silahı olmak üzere, askeri araç ve mühimmat yardımı gelmişti. 

Almanya, Mayıs ayının ortasında Peşmerge Güçleri’ne 2 kargo uçağıyla 138 ton silah ve cephanegöndermişti. 

Kürtler’e en çok silah Almanya’dan  

Almanya’da, 2014’te dışarıya satılan silahlarla ilgili açıklanan raporda, hafif silahların en çok Federal Kürdistan yönetimine satıldığı belirtildi. 

Söz konusu raporda, 2014 yılı içinde IŞİD’le mücadele kapsamında Federal Kürdistan'a 15 milyon 270 bin euro değerinde hafif silah satıldığı ifade edildi.

Editör: TE Bilisim