Federal Kürdistan Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, Irak’ın eski diktatör yönetiminin Kürdistan topraklarının bir kısmını Irak vilayetlerine bağladığını, Kürdlerin bunu tanımadığını ve Şengal’in Kürdistan toprağı olduğunu söyledi.

Güney Kürdistan’ın bazı bölgelerinin Irak vilayetlerine bağlanmasına ilişkin Mesrur Barzani, “Irak’ın önceki diktatör rejimi bazı Kürd bölgelerini Irak vilayetlerine bağlamıştı. Bu bölgelerin Irak kentlerine bağlandığı anlamına gelmez. Şüphesiz Şengal Kürdistan topraklarının bir parçasıdır” dedi.

Mesrur Barzani, Kürdler doğrudan doğruya Bağdat’ta bağlanmak istemediğini, Ezdi Kürdlerin önceki seçimde Federal Kürdistan’nin bir parçası olarak devam etmek istediklerini beyan ettiklerini belirtti.

Şengal operasyonunda PKK güçlerinin varlığına ilişkin ise Mesrur Barzani şunları kaydetti: “Peşmerge, Şengal’e Özgürlük Operasyonu’nu planlarken PKK ve PYD güçlerini dahil etmemiştir. Ancak kendileri tek taraflı ve ısrarla operasyona dahil olmak istediler. Ancak biz kendi planımıza dahil etmedik. Kendilerinin amacı ‘biz de buradayız’ demek. Bu amaçla yapılmış taktiksel bir durumdur.”

Musul’u kurtarma operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Federal Kürdistan Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, ‘‘Peşmerge Güçleri Musul’u kuzey, kuzey-batı ve doğudan kuşatmış durumda. Ancak operasyon başladığında bazı ittifaklar ve koalisyonda sorunlar yaşanabilir’’ dedi.

Editör: TE Bilisim