Avrupa Uzay Ajansı‘nın (ESA) yürüttüğü bir çalışma, dünyanın rekor düzeyde ve giderek ivme kazanan bir şekilde buzul kaybettiğini ortaya çıkardı.

The Cryosphere dergisinde yayınlanan araştırmada, 1994 ile 2017 yılları arasında dünyada toplam 28 trilyon ton buzulun eridiği belirtirken, bunun Birleşik Krallık büyüklüğünde ve 100 metre kalınlığında bir buzul tabakasına karşılık geldiği vurgulandı.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, 90’lı yıllarda dünyada yılda 0,8 trilyon ton buzul erirken, bu oran 2017 yılında 1,2 trilyon tona çıktı.

Bilim insanları da buzul erime oranının giderek arttığını, atmosfer ve okyanusların da gittikçe ısındığının altını çizdi.

Buzulların erimesinin sonuçları büyük

Araştırmanın baş yazarı Thomas Slater, buzulların erimesi sonucu deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili bu yüzyılda kıyılarda yaşayan toplumlar üzerinde çok ciddi bir etkisinin olacağını kaydetti.

Çalışmanın yazarlarından Isobel Lawrence da “Deniz buzulu azaldıkça, okyanuslar ve atmosfer daha fazla güneş enerjisi emiyor. Bu da Arktik’in gezegenin diğer yerlerine göre daha hızlı biçimde ısınmasına neden oluyor” dedi.

‘Dört yılı telafi etmek için elimizden geleni yapacağız’

Dünya liderleri ise yıl sonunda İskoçya‘nın Glasgow kentinde düzenlenecek Dünya İklim Konferansı COP 26‘ya hazırlık için iki günlük online zirvede bir araya geldi.

Pazartesi günü başlayan İklim Uyum Zirvesi‘ne Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiliz ve Fransız mevkidaşları Boris Johnson ve Emmanuel Macron, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni İklim Özel Temsilcisi John Kerry katıldı. Kerry, ABD’nin Trump döneminde iklim mücadelesinin dışında kalmasından üzüntü duyduğunu ancak geri döndükleri için mutlu olduklarını belirtti:

Üç yıl önce bilim insanları bize oldukça sert bir uyarıda bulundu. İklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için 12 yılımız olduğunu söylediler. Şimdi dokuz yılımız kaldı ve ülkem bu üç yıl boyunca mevcut olmadığı için çok üzgünüm.

Başkan Biden, iklim değişikliğiyle mücadeleyi en büyük önceliklerinden biri olarak belirledi.

Geri döndüğümüz için çok gururluyum, geri geliyoruz, ve şunu bilmenizi isterim, son dört yılı telafi etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

Merkel’den daha fazla işbirliği çağrısı

Merkel de küresel ısınmaya karşı daha fazla uluslararası işbirliği çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında çevreyi, ekonomiyi ve güvenliğimizi tehdit ediyor. Ancak işbirliği yaptığımız takdirde iklim değişikliğinin yol açtığı sonuçları kontrol altına almak bizim elimizde.”

(yeşil gazete)

Editör: TE Bilisim