Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye sınırını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Konuyu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir saate yakın telefonda konuştuğunu belirten Lavrov, Çavuşoğlu'nun Türk pilotlarının vurulan uçağın Rus uçağı olduğunu bilmediğini söylediğini anlattı.

 

''PLANLANMMIŞ BİR OLAY''

Uçağın düşürülmesinin planlanmış bir olay olduğu iddiasında bulunan Lavrov, uçağın düştüğü bölgede sadece Türkmenlerin bulunmadığını, orada yüzlerce Rusya için tehdit oluşturacak Rus kökenli savaşçının olduğunu savundu.Çavuşoğlu'nun Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ilişkilerinin devam ettirilmesini istediğini ifade eden Lavrov, şunları söyledi: "Çavuşoğlu, sınır ihlali yapan her uçağı düşürmenin Türkiye'nin hakkı olduğunu söyledi. Bize daha önce yaptıkları uyarıları hatırlattı. Evet, Türkiye gerçekten de bize uyarılarda bulunmuştu. Fakat bizim verilerimize göre uçağımız Suriye hava sahasındaydı. Çavuşoğlu, uçağımızın 17 saniye Türk hava sahasında bulunduğunu bildirdi."

 

''ANLAŞMALAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK''

Rus ve Türk halkları arasındaki dostluğun bu olayların dışında tuttuklarını vurgulayan Lavrov, ancak Türkiye ile yapılan ve üzerinde çalışılan anlaşmaları ciddi şekilde gözden geçirecekleri mesajını verdi. "Türkiye'yle savaşmayacağız" diyen Lavrov, "Türk halkına olan tutumumuz değişmedi. Bizi Türk hükümetinin adımları düşündürüyor. Biz komşularımızın bölgesel çıkarlarına hep saygıyla yaklaşıyorduk" değerlendirmesinde bulundu. Rus hükümetinin Türkiye ile ilişkilerin tümünü gözden geçiren bir eylem planı üzerinde çalıştığını aktaran Lavrov, "Elbette hem Türk üreticiler hem yaşananlardan hiçbir sorumluluk taşımayan ithalatçılar hem de kendi vatandaşlarımız, şirketlerimiz için yapay sorunlar çıkarmak istemiyoruz. Fakat tüm olanlara karşı tavır almazsak olmaz" dedi.

 

TÜRKİYE'YE ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal ettiğini hatırlatan Lavrov, "Şimdilik Türkiye'ye herhangi bir ziyaret veya Türk meslektaşlarımızı burada ağırlamak gibi bir planımız yok. Bakan Çavuşoğlu üçüncü bir ülkede, herhangi bir uluslararası toplantıda görüşmemizi, sakin şekilde konuları müzakere etmemizi ümit ettiğini söyledi, ben ise angaje olmadım." Suriye sınırında, Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden Su-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

Editör: TE Bilisim