Yardım paketlerinin yetmediği veya ulaşamadığı Ezidiler, açlıktan ölebilir...

AÇLIKTAN YAPRAK YİYORLAR

Musul’a bağlı Sincar Kasabası’nın IŞİD’in eline geçmesiyle dağlık alana kaçmak zorunda kalan 30 bine yakın Hristiyan’ın durumu, her geçen saat kötüye gidiyor. Ezidilerle birlikte güvenli bölgeye ulaşmayaçalışan Kürt haber sitesi Rudaw’ınmuhabiri Bereket İsa, su ve gıda stokları tükenen sivillerin hayatta kalabilmek için çevredeki birkaç ağacın yapraklarını yediğini belirtti. 

SUSUZLUK

İsa, Irak ordusunun havadan bölegeye erzak attığı haberinin de gerçek olmadığını, yanında silah olan bazı erkeklerin su almak için dağdan aşağıya indiklerini, ancak IŞİD militanlarının yoğun ateşi karşısında geri döndüklerini öne sürdü. Peşmerge ve ordu güçleri, sivil halkı bölgeden kurtarmaya çalışırken, günlerdir açlık ve susuzlukla mücadele eden mülteciler bir bir hayatını kaybediyor. Yerel basında çıkan haberlerdedağda mahsur kalan siviller arasındaki ölüm vakalarına her geçen dakika yenilerinin eklendiği vurgulandı.

''YAHUDİ SOYKIRIMI GİBİ''

Haberlerde Ezidilerin yaşadığı dram, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in 1988’de Kürtleri hedef alan Enfal katliamı ve 2. Dünya Savaşı’nda yaşanan Yahudi Soykırımı’na benzetiliyor. Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, IŞİD militanlarının rehin aldıkları 150 Ezidi aileyi, Suriye’deki Hol Kampı’na götürdüklerini duyurdu. Militanların, saldırının ilk günlerinde 500 Ezidi’yi öldürdüğü, 500 kadar kadını da ‘cariye’ olarak aldığı haberleri çıkmıştı. 

BÜYÜK KAÇIŞ SÜRÜYOR

IŞİD’in, Musul’u ele geçirmesi ve Erbil’e 45 kilometre yaklaşması üzerine paniğe kapılanlar, daha güvenli bölgelere kaçıyor. Kaçış nedeniyle havalimanı, otobüs garajları ve yollarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor. İç çatışmaların başladığı Haziran ayının başından beri sürekli yer değiştirmek zorunda kalan Telaferli Türkmen sığınmacılar, Erbil’deki Hazer Kampı’nın kapatılması üzerine daha güvenli bir bölge bulma arayışına girdi. Apar topar araçlarına binen sığınmacıların kimisi Erbil’e gelirken, bazıları Duhok’a hareket etti. 

DEPREM KONUTLARINA YERLEŞTİLER

Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye sığınan Ezidi ailelere, Kaymakamlık ve belediye sahip çıktı. Kadın ve çocuklardan oluşan 100 kişilik Ezidi aileleri, deprem konutlarına yerleştirildi. Ezidilere sıcak yemek yardımı da yapıldı. 

haber7

Editör: TE Bilisim