İngiltere'de, koronavirüs ile yeniden enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisini ölçmek için "insanlı Kovid-19" araştırması başlatılacağı belirtildi. Oxford Üniversitesi'nden uzmanların yürüteceği çalışmada, daha önce Kovid-19 hastalığını geçirmiş kişiler korona virüsüne maruz bırakılacak ve yeniden enfekte olup olmadıkları takip edilecek. Katılımcılar, Kovid-19'a karşı "düşük risk" grubunda olan 18 ila 30 yaş aralığındaki kişilerden seçilecek.

"Bu çalışmanın amacı, yeniden enfeksiyonu önlemek için ne tür bir bağışıklık tepkisinin gerektiğini öğrenmek olacak" diyen Oxford Üniversitesi'nden aşı profesörü ve araştırmanın lideri Helen McShane, çalışmanın yeni aşıların geliştirilmesine de yardımcı olacağını söyledi.

VİRÜSÜN ORİJİNAL SUŞU KULLANILACAK

En az üç ay önce Kovid-19 geçirmiş ve antikor sahibi kişiler arasından seçilecek katılımcıların, korona virüsünün orijinal suşuyla enfekte edileceği kaydedildi. İlk aşamada düşük bir dozla başlanacağı, bağışıklık tepkisini ölçmek için ise virüs yükünün artırılabileceği belirtildi.

MONOKLONAL ANTİKOR TEDAVİSİ UYGULANACAK

Yaz aylarında başlaması planlanan çalışmanın ikinci aşamasında, korona virüsüyle yeniden enfekte olan kişilerde semptom seviyesinin inceleneceği aktarıldı. Katılımcıların 12 ay süreyle gözlem altında tutulacağı ve yeniden enfeksiyonun ortaya çıktığı durumlarda monoklonal antikor tedavisi uygulanacağı belirtildi.

Editör: TE Bilisim